Bovec valovi v mladostni klasiki

Mednarodna poletna orkestrska in komorna šola Orkesterkamp se preveša v zadnjo tretjino, ki bo s 140 udeleženci prihodnji teden preplavila Bovec. Mladi srkajo znanje vrhunskih profesorjev, kreativno energijo pa nadgrajuje edinstveno okolje na Bovškem. S koncerti na različnih lokacijah se začetniki in že dobro podkovani glasbeniki kalijo v skupnem muziciranju in žlahtno nadgrajujejo turistično ponudbo.

Finalni koncert mladih pihalcev je navdušil Bovčane. Foto: Nika Zuljan
Finalni koncert mladih pihalcev je navdušil Bovčane. Foto: Nika Zuljan

BOVEC > “Tu je edinstveno vzdušje. Kreativno delo povezujemo z norčijami v prostem času, tudi prevroče ni. Polna cerkev Device Marije v Polju na našem današnjem koncertu dokazuje, da je zanimanje domačinov in turistov za komorno glasbo veliko,” je bil v sredo navdušen Jaka Stadler, profesor čela na Akademiji za glasbo, sicer zaposlen v simfoničnem orkestru Bavarskega radia. Na petdnevnem solističnem in komornem tečaju za violončelo Cellokamp, ki je na Orkesterkampu novost, poučeval sedem prijavljenih iz Slovenije.

Skupno muziciranje

Pritrjuje mu njegova študentka iz prvega letnika ljubljanske akademije, Polona Soban iz Lokavca pri Ajdovščini: “Čeprav bi lahko užila počitnice, me je priložnost dodatnega izobraževanja premamila. S profesorjem Stadlerjem že preigravamo program za prihodnje leto. Čelo je zame najlepši inštrument zaradi barve in razpona vse do violinističnih not. Tu lahko v miru vadimo in s sestavljanjem triov, kvartetov poslušamo drug drugega in se učimo skupnega muziciranja. Kot številni kolegi upam na izobraževanje v tujini.” Da je skupna igra zelo pomembna, poudarja tudi Stadler: “Glasbeniki 90 odstotkov časa igrajo v različnih sestavih.”

Od negotovosti do romanc

Kot pravi, so bili slušatelji prvi dan negotovi, hitro pa so se sprostili, tudi zato, ker so jih Bovčani popeljali na raft in druge zanimive izkušnje. V prijetnih okoliščinah so se spoznali in vzplamtela so tudi mlada romantična čustva. Predvsem pa so od jutra do večera skupaj s profesorji ustvarjalno “garali” na inštrumentih. Podobno velja za vse udeležence Orkesterkampa, ki letos poteka od 4. do 27. julija.

Glasbeniki v jami

Prvo edicijo Orkesterkampa z mladinskim pihalnim orkestrom Junior Winds so zaključili 10. julija s koncertom na bovškem trgu pod dirigentsko taktirko Martina Dukariča. Kot pravi, so učenci skupaj z mentorji z odliko predelali program, spoznavali so jih tudi z alternativnimi skladbami. “Glasba je trdo delo. Ko jo pa tehnično obvladaš, je užitek. Večjega zadovoljstva si ne morem misliti, kot to, da na vajah osvojijo tehnično znanje in potem po občutku zaigrajo v svoje veliko veselje. Veliko je bilo improvizacije. Srečanje z moderno glasbo pa jih pripravlja na to, da bodo kritični poslušalci.“

Glasbeniki so gostovali na ploščadi pred vhodom v Postojnsko jamo, ki so si jo za nagrado tudi ogledali. Znanje je nadgrajevalo 46 otrok iz Slovenije, starih od osem do dvanajst let.

Kot pravi koordinatorka festivala Metka Sulič iz vrst organizatorjev, Zavoda lepih umetnosti UPOL, ponudba Orkesterkampa v tej sezoni obsega pet različnih tečajev orkestrskega, komornega in solističnega muziciranja: “Imamo dva mladinska tečaja, od tega en pihalni in en godalni, dva festivalna, pihalni in godalni s tolkali ter solistični mojstrski tečaj violončela.”

Orkestre vodijo domači dirigentiMartin Dukarič, Ksenija Brlek Trotovšek, Miha Rogina in Italijan Andrea Gasperini. Sodeluje mnogo profesorjev. Solistični tečaj Cellokamp pa je vodil violončelist Jaka Stadler.

Festivalsko ponudbo oblikuje triindvajset komornih in orkestrskih koncertov z udeleženci Orkesterkampa in gostujočih skupin na številnih atraktivnih prizoriščih v Bovcu in okoliških vaseh. Med gostujočimi zasedbami so Pihalni orkester Euritmia Povoletto iz Italije, Jazzberry KGBL, Klavirski trio Trikolon iz Avstrije, Cellostrike je ansambel violončelov NOVA, sodelovala bosta organista Izidor Ostan in Andreja Golež ter mnogi drugi. S festivalskimi koncerti obiskujejo Tolmin, Postojno in Bled, Lepeno, Log pod Mangartom in Trento. Vsepovsod privabijo veliko poslušalcev.

Prihodnji teden se v Bovcu in okolici obeta vrhunec festivalskega dogajanja. Prihaja pihalni orkester z udeleženci iz treh držav, mladinski godalni orkester in godalni orkester s tolkali. Njihovi koncerti bodo prava poslastica.

Bovec je gostoljuben

V Bovcu od vsega začetka Orkesterkamp gostoljubno sprejemajo in ga tudi denarno podpirajo. Kot pravi bovški župan Valter Mlekuž,brezplačno ponudijo prostore za učni program in koncerte v Kulturnem domu, Stergulčevi hiši, glasbeni šoli in osnovni šoli. “Dodatno iz proračuna namenjamo 18.000 evrov za poplačilo strokovnih sodelavcev in profesorjev,” pojasnjuje župan. To je pomembno, ker je kamp samoplačniški in s tem občina pomaga, da se ga lahko udeležijo tudi nadarjeni iz manj premožnih družin. Župana veseli, da so pomembnost Orkesterkampa prepoznali tudi nekateri turistični ponudniki z ugodnejšimi cenami, med njimi zlasti hotel Alp, kjer prenočujejo. “Koncerti zelo popestrijo dogajanje na Bovškem in širše. Orkesterkamp je pomemben tudi v promocijskem pogledu, saj se udeleženci s svojimi družinami in prijatelji vračajo k nam kot turisti.”

Organizatorji ugotavljajo, da udeleženci v času kampa ustvarijo okoli tisoč nočitev.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano