Botri s Saturna

Festival Keltika je sredi 19. sezone doletelo prijetno presenečenje. Zasedbi Sun Ra Centennial Dream Arkestra, ki letos proslavlja 100 let, odkar se je na Zemlji pojavil njihov ustanovitelj Sun Ra (1914-1993), sta na Poljskem odpadla dva koncerta.

Člani zasedbe Sun Ra Centennial Dream Arkestra včeraj v Cerknem Foto: Bojan Tavčar
Člani zasedbe Sun Ra Centennial Dream Arkestra včeraj v Cerknem Foto: Bojan Tavčar

CERKNO > Splet okoliščin je nanesel, da bo skupina, ki jo vodi 90-letni alt saksofonist Marshall Allen, naredila ovinek in nocoj ob 21. uri nastopila na Starem placu v Cerknem.

“To je za nas res izjemen dogodek,” pripoveduje Boštjan Cvek, motor festivalov Keltika in Jazz Cerkno. “Lahko rečem, da je s tem, ko so nas poklicali in vprašali, ali bi lahko nastopili pri nas, poplačalo naše dvajsetletno delo,” še dodaja Cvek, ki je še posebej zadovoljen, da Sun Ra Centennial Dream Arkestra k njim prihajajo prav v letu, ko slavijo stoti rojstni dan Sun Raja. Za organizatorje iz Cerknega je posebej dragoceno tudi to, da bo znamenita skupina na Starem placu nastopila razširjeni zasedbi. Na odru jih bo 21, ob številnih pihalih in trobilih ter drugih glasbilih bodo tokrat nastopili tudi godalci in harfist. Prav zanje je Marshall Allen, ki orkester vodi slabi dve desetletji, spisal posebne aranžmaje.

Sun Ra, ki je zase trdil, da je na Zemljo prišel s Saturna, velja za pionirja afrofuturizma, umetniškega gibanja, ki si je prek fantastičnih zgodb in glasbe prizadevalo za enakopravnost temnopoltih. Sun Ra je v Ljubljani nastopil v začetku 80. let in s svojim “arkestrom” usodno vplival na dojemanje jazza in kreativne godbe pri nas. Prvemu koncertu in povorki po ljubljanskih ulicah leta 1982 sta leto kasneje sledila še dva razprodana koncerta v Cankarjevem domu. “Takrat se je v glavah mojih vrstnikov, pa tudi v moji, zgodil en velik preskok glasbenih razsežnosti. Mulce, zasidrane v rock in punk, nas je takrat zgrabil jazz in to prav po zaslugi Sun Rajeve karizme, njegove muzike, vizualij na odru in strahotne energije benda,” pripoveduje vodja cerkljanskega jazz festivala. Tako je na nek način kontroverzni jazz glasbenik, ki je v svojo muziko vnašal različne zvrsti - od avantgarde do swinga - nevede postal boter festivala Jazz Cerkno. “No, pravzaprav vseh, ki prihajajo na naš festival,” dodaja Boštjan Cvek.

21 glasbenikov in prav toliko članov spremljevalne ekipe je v Cerkno prispelo v sredo popoldan, včeraj so nastopili na ljubljanskih ulicah, za nocojšnji nastop v Cerknem pa obljubljajo, da bo “nesluteni spektakel za ušesa in oči.” MI


Najbolj brano