Nagrada za najboljše osnovnošolsko glasilo

Na 23. Roševih dnevih 2015, literarnem srečanju najboljših mladih ustvarjalcev 8. in 9. razredov osnovnih šol, so minulo sredo v Celju slavili tudi mladi literarni ustvarjalci OŠ dr. Bogomirja Magajne iz Divače, ki so prejeli nagrado za najboljše osnovnošolsko glasilo.

Uredniška ekipa mladih ustvarjalcev z mentoricama Suzano 
Kavčič (desno) in Mirjam Trampuž (levo)
Uredniška ekipa mladih ustvarjalcev z mentoricama Suzano Kavčič (desno) in Mirjam Trampuž (levo)  

CELJE > Na srečanju, ki ga pripravljata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z Osnovno šolo Frana Roša v Celju, so izbrali pet najboljših mladih avtorjev, med katerimi ni bilo učencev primorskih osnovnih šol, so pa zato slavili ustvarjalci Vremščice, glasila, ki ga izdajajo na OŠ dr. Bogomirja Magajne v Divači.

“Nagrade smo se zelo razveselili, saj je priznanje za dobro opravljeno delo in hkrati spodbuda za naprej - smo ravno sredi intenzivnega pripravljanja nove Vremščice, ki bo izšla aprila,” pravi urednica in mentorica glasila Suzana Kavčič, ki vestno zbira, lektorira in ureja besedila, ki nastajajo tako pri pouku kakor pri urah ustvarjalnega pisanja. Za glasilo skrbi z učiteljicama Mirjam Trampuž, ki so ji zaupali skrb za končno obliko glasila, in učiteljico likovne umetnosti Vesno Marion, ki glasilo še likovno opremi z risbami učencev.

“Glasilo, ki ga imate v rokah, je dokaz, kako raznolika in brezmejna je otroška domišljija. Grafično, z otroškimi risbami, je razdeljeno na štiri dele. V prvem so pesmi in besedila, v katerih so naši mladi pisci pustili domišljiji prosto pot. V drugem lahko spoznavamo, kako različni smo ljudje in kako nas različnost bogati. V tem razdelku so namreč objavljeni literarni prispevki, ki so nastali v okviru natečaja 'Vsi različni - vsi enaki',” je v uvodu zapisala Suzana Kavčič, ki pravi, da je na koncu glasilo resnično skupno delo večine učencev in učiteljev šole. Mentorica ustvarjalnega pisanja obenem poudarja, da so besedila, ki nastanejo, kakor je je na otvoritvi razstave glasil v Celju dejal eden od članov žirije Miha Mohor, “odsev sodobnega načina poučevanja v naših šolah in dokaz, da slovenska šola le ni tako slaba, kot jo nekateri želijo prikazati”.

“Čeprav se zadnjih nekaj let spopadamo s finančno krizo, se še vedno trudimo, da vsako leto izdamo našo Vremščico v tiskani obliki, saj nam je vsem bolj všeč občutek listanja po papirju, kot branje v elektronski obliki,” še dodaja Suzana Kavčič. Nova številka Vremščice bo tradicionalno izšla ob dnevu šole, ko si jo obiskovalci lahko tudi kupijo. MPG


Najbolj brano