Bobni in vesla, pa latinščina in grščina

Tolkala so Lorenzu Dariju lani prinesla dva odlična rezultata: zlato priznanje na primorskem regijskem tekmovanju v Kopru, kjer si je z Anjo Lavrenčič iz Ajdovščine delil prvo mesto, na državnem tekmovanju v Novi Gorici pa je za svoj nastop prejel tretjo nagrado. Poleg tega pa ga je letos Glasbena matica Marij Kogoj iz Trsta imenovala za enega od petih najuspešnejših učencev šole.

Lorenzo Dari Foto: Osebni Arhiv
Lorenzo Dari Foto: Osebni Arhiv

NABREŽINA > Lorenzo Dari prihaja iz zamejstva, doma je v Nabrežini. Z letošnjim šolskim letom se je vpisal na klasični licej France Prešeren v Trstu, obenem pa je učenec tržaške Glasbene matice Marij Kogoj. Na obeh šolah mu gre odlično, nikakršnih težav nima niti s starimi jeziki - latinščino in grščino, ki sta del učnega procesa na klasičnem liceju Seveda je silno zaseden, saj obe šoli zahtevata tudi veliko učenja in vaje, vendar pa mu nekaj časa ostane, tega običajno porabi za veslanje, aktivnost, ki mu je pri srcu že vrsto let. Zaveda se namreč, da je tudi fizična aktivnost zelo pomembna in koristna. Tudi na tem področju je Lorenzo zelo uspešen.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. Gosta v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu Radia Koper drevi ob 20. uri, bosta Lorenzo Dari, ki se bo predstavil v petih skladbah za različna tolkala ter klarinetistka Samanta Škorja, dijakinja profesorja Boruta Vatovca na koprski Umetniški gimnaziji, ki je pred nedavnim zmagala na mednarodnem tekmovanju v italijanskem Torinu. Samanto smo kot uspešno mlado klarinetistko v naši rubriki gostili že lansko leto.

“S tolkali sem se srečal pred desetimi leti,” pripoveduje Lorenzo s prikupno zamejsko melodijo govora. Za četrti rojstni dan je dobil nenavadno igračo - baterijo - bobne, torej. Takrat seveda ni vedel, kaj naj z njimi počne, tudi starši niso vešči igranja na tem instrumentu, pa so poiskali nekoga, ki to zna in mu bo lahko pokazal, kako se tej stvari streže. Našli so Toma Hmeljaka, ki je še danes, po desetih letih, Lorenzov profesor na tržaški Glasbeni matici. Lorenzo pravi, da je odličen učitelj, izvrstno se razumeta, kar potrjujejo tudi čudoviti tekmovalni rezultati z lanskega Temsig-a.

Na tekmovanju se je predstavil s petimi različnimi instrumenti, v tem se nastopi tolkalcev razlikujejo od drugih nastopov, ki se vselej in povsod ubadajo le z enim instrumentom. Treba se je predstaviti na malem bobnu, bateriji, pavkah ter na melodičnih tolkalih - marimbi in vibrafonu. Lorenzu je nastop v Kopru najbolje uspel na bobnih in pavkah, ti instrumenti so mu tudi najljubši. Veliko raje vadi na teh instrumentih, “ki izžarevajo moč in energijo,” pravi, in dodaja, da so zanimiva tudi melodična tolkala, vendar pa ga privlačijo nekoliko manj.

Ali bo glasba tudi njegov “kruh”, Lorenzo še ne ve, ni se še odločil, kaj želi postati v življenju, vsekakor pa bo glasba ostala pomemben del njegovega vsakdana, pa čeprav se ji morda ne bo posvečal profesionalno. Šola mu gre odlično, tudi v veslanju uživa, kako naj se človek odloči, ko pa ga obkroža toliko zanimivih stvari …

BRANKA KLJUN

Radio Koper


Najbolj brano