Bob Dylan švedski akademiji poslal svoj govor

Letošnji Nobelov nagrajenec za literaturo, kantavtor Bob Dylan se ne bo udeležil sobotne podelitve prestižnih nagrad, je pa Švedski kraljevi akademiji poslal svoj govor, ki ga bodo v Stockholmu tudi prebrali. Dylan je oktobra marsikoga presenetil, ko se je po razglasitvi nagrade zavil v molk. Njegove besede vsi nestrpno pričakujejo.

Bob Dylan Foto: Andraž Gombač
Bob Dylan Foto: Andraž Gombač

STOCKHOLM > “Letošnji Nobelov nagrajenec za literaturo Bob Dylan se ne bo udeležil Nobelovega tedna, nam je pa posredoval svoj govor, ki ga bomo prebrali na sprejemu,” so sporočili iz Nobelove fundacije.

Kljub vsemu bo moral Bob Dylan po dolžnosti, ki jo nalaga Nobelova nagrada, izvesti predavanje, sam pa lahko izbere, kakšno bo in kje bo potekalo. Sicer bo glasbenik v Stockholm v sklopu turneje prišel spomladi.

Dylan, ki je Nobelovo nagrado prejel za nov pesniški izraz znotraj ameriške pesniške tradicije, se je sicer ob razglasitvi Nobelove nagrade 13. oktobra zavil v molk. Potem, ko je Švedska kraljeva akademija že obupala nad tem, da bo uspela stopiti v stik z njim, pa je konec oktobra končno sporočil, da sprejema Nobelovo nagrado za literaturo.

Na sobotni podelitvi Nobelovih nagrad, ki tradicionalno poteka na obletnico smrti Alfreda Nobela, bo legendarna rockerica Patti Smith izvedla priredbo Dylanove skladbe A Hard Rain's A-Gonna Fall. Dylan je že 16. novembra pisno sporočil, da se podelitve nagrad v Stockholmu ne bo udeležil zaradi drugih obveznosti.

V preteklosti se že nekateri drugi nobelovci niso udeležili podelitve nagrad - Doris Lessing, zaradi visoke starosti, Harold Pinter, ker je bil v času ceremonije hospitaliziran, ter Elfriede Jelinek zaradi strahu pred množico.

Švedska kraljeva akademija je sporočila, da spoštuje Dylanovo odločitev, da se ne udeleži podelitve, hkrati pa dodala, da je vendarle neobičajno, da lavreat nagrade ne prevzame osebno. Prestižna nagrada je vredna 831.000 evrov.

Dylan je prvi kantavtor, ki je prejel Nobelovo nagrado za literaturo, kar je sprožilo val odzivov. Nekateri so izbiro podprli, drugi so ob tem pridno naštevali, kateri kantavtorji oziroma kantavtorice bi si jo prav tako zaslužili. Številni odzivi pa so bili kritični oziroma cinični.

STA


Najbolj brano