Blagoglasje norosti

Drevi ob 20. uri se bo v Pokrajinskem muzeju Koper začel 5. Mednarodni bienale sodobne glasbe Koper.

Bienalni festival bo drevi odprl nastop Zbora Slovenske 
filharmonije.  Foto: Janez Kotar
Bienalni festival bo drevi odprl nastop Zbora Slovenske filharmonije.  Foto: Janez Kotar

KOPER > Odprl ga bo koncert Zbora Slovenske filharmonije, ki bo v ciklu Simfonic voices APZ Univerze na Primorskem pod taktirko Martine Batič izvajal dela Jacobusa Gallusa in krstne izvedbe skladb Fabia Niederja, Andreja Missona, Andreja Makorja, Tomaža Habeta, Alda Kumarja, Ambroža Čopija, Nane Forte in Lojzeta Lebiča.

Mednarodni bienale soorganizirata Društvo prijateljev glasbe in Glasbena šola Koper, za umetniško vodstvo pa skrbi Tatjana Jercog, ki si je za rdečo nit tokratnega festivala izbrala norost: “Letošnji koncerti so zasnovani tako, da bodo deli koncertov posvečeni ne le sodobnim skladbam, ampak v večji ali manjši meri tudi skladbam iz renesanse, baroka in klasicizma. Simbolično programi koncertov združujejo nekaj tega, kar nam je že znano, kar nas zato bolj pomirja, ter nekaj tistega, kar nam še ni tako poznano, kar v nas sproža drugačne občutke in stanja. Torej, poskus prikaza normalnosti in norosti. Vendar ... ali lahko zagotovo trdimo, kaj je normalno in kaj ni? Kdo je bil bolj nor? Mozart ali Boulez? Aristotel bi rekel: nikoli ni obstajal velik um brez kančka norosti.”

Jutri ob 19. uri bo v Glasbeni šoli Koper nastopil Godalni kvartet Dissonance, v četrtek bodo v dvorani sv. Frančiška nastopili flavtist Mario Caroli, klarinetist Michele Marelli in Giorgio Klauer (elektronika), v petek bosta v Glasbeni šoli Koper igrala lutnjist Pier Paolo Ciurlia in kitarist Primož Sukič, v soboto ob 15. uri bo na istem odru koncert dijakov Umetniške gimnazije Koper, Konservatorija za glasbo Ljubljana in Konservatorija Johann-Joseph-Fux iz Gradca, na večernem zaključnem koncertu v dvorani sv. Frančiška pa bo ob 19. uri nastopil Dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper pod vodstvom Maje Cilenšek s Sindijo Šiško za klavirjem, zatem pa se bo glas v Nemčiji živečega Angleža Carla Rosmana prepletel z zvoki slovenskega ansambla Neofonia pod vodstvom pri nas živečega Američana Stevena Loya.

Na festivalu bodo na voljo tudi predavanja in delavnice.

AG


Najbolj brano