Bizarne zgodbe za odrasle

Danes zvečer bo na malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica na sporedu že peta premiera v tej sezoni. Deveterica iz domačega igralskega ansambla bo uprizorila bizarno opereto Peter Kušter, ki velja za prvo izvedbo glasbene igre kultne londonske skupine The Tiger Lillies v Sloveniji. Na oder jo je postavila režiserka Ivana Djilas.

Drevi bo deveterica igralcev SNG Nova Gorica s tremi 
glasbeniki na malem odru uprizorila punkovski kabare.  Foto: Peter Uhan
Drevi bo deveterica igralcev SNG Nova Gorica s tremi glasbeniki na malem odru uprizorila punkovski kabare.  Foto: Peter Uhan

NOVA GORICA > Glasbena igra Peter Kušter (Shockheaded Peter), pod katero so se kot avtorji podpisali The Tiger Lillies, Julian Crouch in Phelim McDermot, je priredba istoimenske svetovno znane otroške slikanice Struwwelpeter iz leta 1845. Napisal jo je nemški psihiater, pesnik in pisatelj Heinrich Hoffmann.

Opereta, kabare, muzikal

Režiserka prve izvedbe glasbene igre kultne londonske skupine The Tiger Lillies v Sloveniji Ivana Djilas, ki je v svojih delih že večkrat prepletla glasbo in gledališče, ni povsem prepričana, kako naj žanrsko opredeli predstavo Peter Kušter. “Znana je kot bizarna opereta, punk kabare, muzikal, pa vendar to ni tipičen muzikal. Je predstava za odrasle, ki ob številnih zgodbah sporoča tudi, kaj se zgodi z otroki, ki niso deležni ljubezni,” je povedala.

Avtorji so jo sicer opredelili kot “junk opero”, prvič pa so jo predstavili leta 1998 v Londonu. Sledile so uprizoritve po vsem svetu, od Broadwaya do dunajskega Burgtheatra. Dobila je tudi vrsto nagrad, med njimi najpomembnejšo, Laurence Olivier Award for Best Entertainment leta 2002.

Drevi jo bodo prvič uprizorili še v Sloveniji. “Dolgo sem čakala na ta projekt in zelo sem bila vesela, ko sem izvedela, da sodelujem v njem,” je dejala igralka Ana Facchini, ki s soigralci - med njimi so Kristijan Guček, Peter Harl, Gorazd Jakomini, Patrizia Jurinčič Finžgar, Jure Kopušar, Matija Rupel, Marjuta Slamič in Andrej Zalesjak - komaj čaka, da prižge vrtinec energije zelo žive predstave. “Projekt je bil velik izziv in zabava obenem. Odlikuje ga pestra paleta izrazov, saj uporabljamo lutke, pojemo, plešemo ...” je še povedala. Za scenografijo in oblikovanje lutk je bila zadolžena Barbara Stupica, kostumografinja pa je bila Jelena Proković. Na odru med predstavo za glasbeno banalen kabare s posebnimi inštrumenti poskrbijo Blaž Celarec, Boštjan Narat in Joži Šalej. Pri tem se jim pridružijo tudi igralci.

Avtoritarna vzgoja: da ali ne?

Hofmannov Peter Kušter obsega različne zgodbe, napisane v času tako imenovane črne romantike. Bizarne zgodbe pripovedujejo o slabem vedenju otrok in možnih nevarnih posledicah. Otrok, ki noče jesti, vse bolj hujša, dokler ne umre. Drugi, ki ne pazi, kod hodi, pade v vodo in skoraj utone. Deklica, ki se igra s prepovedanimi vžigalicami, zgori. V zgodbah se strah uporablja, da bi se otroci naučili lepega vedenja in ubogljivosti. Ne glede na dvomljivo izročilo tovrstne črne pedagogike spada delo med najuspešnejše otroške knjige, saj so njene motive uporabili v literaturi, filmu in televiziji. “Delo je res kompleksno, večplastno in doživlja ambivalentne odzive. To so razlogi za priljubljenost slikanice - tudi v sedanjem času, ko zavračamo avtoritarno vzgojo. Le površno branje vidi v zgodbi zagovor metod in ciljev avtoritarne vzgoje, ki naj bi silila otroke k poslušnosti,” je pojasnila dramaturginja Ana Kržišnik Blažica.

Da nenavadna igra, namenjena odraslim in mladini, navdušuje z groteskno-morbidno uprizoritvijo dobro znanih zgodb in črnim humorjem ter obeta poseben gledališki dogodek, je napovedal tudi Kristijan Guček. “Čaka nas posebna dogodivščina in doživetje, predvsem pa paša za oči, ušesa in duha.”

ANA CUKIJATI


Najbolj brano