Dvojno besna Ana in Jani

Festival Tresk, s katerim Radio Študent podpira kakovostno slovensko avtorsko glasbo, bo 9. in 10. marca osmič zapored združil ustvarjalce, založnike in distributerje. Ob glasbenih nastopih bo tudi tokrat predstavil najnovejše izdaje domačih založb. V četrtek bodo oder Kina Šiška zavzeli Jani Kovačič in Ana Pupedan in predstavili dvojno ploščo Besne pesmi - posneli so jo na koncertih v Ajdovščini in Postojni.

Ana Pupedan in Jani Kovačič Foto: Jure Batagelj
Ana Pupedan in Jani Kovačič Foto: Jure Batagelj

LJUBLJANA > “V turbulentnih mesecih ljudske vstaje smo se odločili, da bomo napravili nove komade za take prilike, komade našega besa in jeze, cinizma in optimizma, veselja in obupa ter predvsem človeškega vitalizma in obešenjaškega humorja. Ker ne vemo, kaj bo, moramo biti na vse pripravljeni,” nastanek Besnih pesmi pojasnjujejo Jani Kovačič in Ana Pupedan. Po Kovačičevih besedah gre večinoma za nove pesmi, ubrane na refleksijo trenutnega družbenega ustroja, kot sta demokracija in prekarnost, nekaj pa je tudi samokritike.

Dvojni album “prigodnic za vsakdanjo rabo” na prvi plošči prinaša 23, na drugi pa še ducat komadov. Besne pesmi - 9. marca bodo izšle pri Založbi Radia Študent, dobiti pa se ga bo dalo tudi v digitalni obliki -, so sestavili iz dveh koncertov: v Mladinskem centru v Postojni ga je posnel Bojan Babić Babo, v dvorani Prve slovenske vlade v Ajdovščini pa ekipa Radia Koper.

Tudi v letošnji izdaji se bo Tresk držal začrtanih smernic, ki si jih je zastavil pred osmimi leti, je pred dnevi na novinarski konferenci poudaril direktor Zavoda Radio Študent Tomaž Zaniuk. Festival želi plesti mrežo med glasbeniki, vizualnimi ustvarjalci, založniki, distributerji in koncertnimi organizatorji, pa tudi mediji in poslušalci. Poleg glasbenega programa in sejmišča v Kinu Šiška, na katerem bo sodelovalo več kot 20 znanih in manj znanih slovenskih založb, bodo na festivalu izvedli glasbeni delavnici in razglasili najboljša dela s treh natečajev. Vodja festivala Jaka Špiler glede na število prijav ugotavlja, da je izvedba natečajev smiselna. Letos so prejeli 62 koncertnih fotografij, 35 različnih podob albumov, ki so izšli lani, ter 25 podob glasbenih dogodkov, kot so plakati. Novost je bila, da so lahko konkurirale tudi podobe dogodkov in albumov, ki so bile objavljene zgolj na spletu.

Jani in Pupedanci dodajajo, da so Besne pesmikulturni spomenik dobe, ki bo, kot kaže, večna, saj se nihče ne drzne dvigniti glave, razen nas na dnu, ki itak nimamo ničesar pod seboj in moramo dvigniti glavo, da se ne zadušimo v kloaki. Samo še govno speremo - vsaj z oči in ušes. Prepričali so nas, da vsak lahko uspe - ako izpolnjuje nekatere pogoje. Predvsem moraš imeti lastnino ali kapital - ideje ne štejejo! Begunci so razgalili našo virtualno prihodnost na bedno vsakdanjost. Naše goljufive človekoljubne strukture so le evrske donacije slabe vesti. Niso begunci krivi, če ne vemo, kaj bi s seboj, kaj bi z mladimi, če nimamo ne želja ne načrtov.”

Na prvem večeru letošnjega Treska bodo ob Ani Pupedan in Janiju Kovačiču nastopili še ljubljanska rock blues funk skupina Carnaval, primorska afro beat zasedba Nesesari Kakalulu in mlad ljubljanski raperski kolektiv Smrt boga in otrok. Drugi večer Treska se bodo v lokalu Pritličje predstavili ljubljanski eksperimentator z internetnimi žanri Soči '91, tonski tehnik Blaž Pavlica, ki se ukvarja z računalniškim programiranjem glasbe, lanski klubski maratonec Noč iz Kranja, ki spaja elektroniko in metal, ter zagrebški noise hip hop umetnik pavleisdead.

Festival bodo v sredo zvečer uvedli z okroglo mizo o trenutnem stanju nepopularne glasbene kulture v luči novega Nacionalnega programa za kulturo 2018-2021. O pomanjkljivostih, nevarnostih in potencialih, ki ga program lahko prinese nevladnemu sektorju, bodo razmišljali direktor Kina Šiška Simon Kardum, generalni sekretar Slovenskega glasbenoinformacijskega centra Peter Baroš, glasbenik Andrej Hočevar, ki deluje v tujini, ter Uroš Veber, predstavnik zavoda Atol in član društva nevladnih organizacij Asociacija.

MI, STA


Najbolj brano