Barve smaragda živijo v dušah ljudi

Festival Kogojevi dnevi je v sodelovanju s Kulturnim domom Nova Gorica v baziliki na Sveti Gori pri Novi Gorici v soboto priredil veličasten dogodek, na katerem so premierno izvedli ljudsko simfonično pesnitev Barve zelenega smaragda Avgusta Ipavca, slovenskega skladatelja in teologa, ki živi na Dunaju. Pod režijo in koreografijo se je ob 70-letnici svojega umetniškega delovanja podpisal Henrik Neubauer.

Ipavčeva  pesnitev Barve zelenega smaragda je povezala glasbenike, plesalke, igralce ... Foto: Jernej Skrt
Ipavčeva pesnitev Barve zelenega smaragda je povezala glasbenike, plesalke, igralce ... Foto: Jernej Skrt

SVETA GORA >Pred dobrimi stotimi leti se je na območju Skalnice, vzpetine, na kateri stoji krščansko romarsko središče Sveta Gora, pričela soška fronta. Dogodke iz tega časa je skladatelj strnil v delo, ki je dolgo čakalo na izvedbo. Organizatorji Kogojevih dnevov so v skladbi videli sporočilo, ki ni aktualno le za domačine. Ganljiv glasbeni poklon padlim v septembrski bitki leta 1916 na Goriškem je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Boruta Pahorja. Poslušalce je na koncertu nagovoril koprski škof Jurij Bizjak. Polna bazilika in topel odziv poslušalcev sta dokazala, da se tematika prve svetovne vojne ljudi še vedno globoko dotakne.

Simfonično pesnitev označuje narativna glasba poznoromantičnega razpoloženja, v kateri so primesi simfonične glasbe z začetka 20. stoletja. Prav posebno mesto v celotni zgodbi ima zbor. Nastanek skladbe je tesno povezan s poezijo Simona Gregorčiča in izvirnimi pismi vojakov iz Slovenije, Italije, Rusije in Avstrije. Vsa ta besedila je skladatelj, ki se je leta 1940 rodil v Gorici, otroštvo preživel v Ročinju in prvo službo opravljal v Cerknem, tenkočutno vključil v delo. Navdih za glasbo je v osnovi črpal iz ljudske glasbe od severne Primorske do Rezije.

Pri izvedbi je sodelovalo približno 200 glasbenikov, pevcev, baletk ter amaterskih in profesionalnih gledaliških igralcev. Simfonični orkester RTV Slovenija in Mešani zbor Adoramus - slednjega vodi Primož Malavašič - je dirigentsko usmerjal Marjan Grdadolnik. Pri izvedbi so sodelovale baletke ljubljanskega konservatorija, člani Kulturno umetniškega društva Drežnica in otroška folklorna skupina Pastirci izpod Krna. V vlogah Simona Gregorčiča, božje vile, recitatorja in vojakov so bili gledališki igralci, ki so pisma prebrali v izvirnih jezikih (slovenščini, italijanščini, ruščini in nemščini).

Barve zelenega smaragda je bil izjemen kulturni dogodek, za izvedbo katerega se je prizadevno zavzel festival Kogojevi dnevi. Zahtevno delo je povezalo velik in raznolik izvajalski ansambel, ki je prijateljsko združil moči. Ambiciozna simfonična pesnitev je pomembna tudi v humanističnem smislu, saj osvetljuje pretresljive zgodovinske dogodke s tega območja, ki niso tako oddaljeni današnjemu času, in prikazuje ganljivo podobo človeka, ujetega v primež vojnega nasilja.

METKA SULIČ


Najbolj brano