Baritonist, doktor znanosti in mladi očka

Marko Kete iz Ajdovščine, baritonist in doktor znanosti z oddelka za okoljske študije Univerze v Novi Gorici, hkrati pa tudi oče 19-mesečnega sinka, je pri 32 letih že izkusil delo asistenta na univerzi. A okusil je tudi oder ...

Marko Kete uspešno prepleta pevsko, znanstveno in družinsko pot.
Marko Kete uspešno prepleta pevsko, znanstveno in družinsko pot. 

AJDOVŠČINA > In ta ga vse bolj vleče, odkar dobiva več in več potrditev, da je na pravi poti. Eno tehtnejših si je prislužil z zmago na letošnjem državnem tekmovanju Temsig, ki se ga je udeležil kot zasebnik, a je kljub temu v svoji, najvišji kategoriji (3.b) premagal vse sotekmovalce, prejel zlato plaketo in prvo nagrado. Čeravno se je njegovo glasbeno šolanje začelo šele pred sedmimi leti.

Pevska šola Marka Keteja se je sicer, tako kot pri večini Ajdovcev začela že veliko poprej: prvo mu je, ko je bil še zelo majhen, nudil kar oče, član Moškega zbora Srečko Kosovel, ki je vsak večer svoje sinove učil petja. Potem je seveda prepeval v cerkvenem pa v osnovnošolskem mladinskem zboru pod vodstvom Marinke Šuštar, kasneje je bil član moške vokalne skupine Sumus, zatem pa še Komornega zbora Ipavska, kjer je v šestih letih prepevanja pod vodstvom Matjaža Ščeka začel resneje jemati svoj pevski talent. “Pod vodstvom Matjaža Ščeka sem spoznal globino glasbe in moč, ki jo z njo dobi človek, da se laže približa sočloveku. Spoznal sem, kaj pomeni graditi glasbo. Matjaževa karizma me je potegnila v razmišljanja o glasbi tudi na ravni duhovnega, v smislu iskanja njenega sporočila. V tem času sem iz najstnika zrastel v zrelejšega misleca, saj sem tudi veliko bral, tako filozofsko kot zgodovinsko literaturo. In to človeka spremeni, izgradi ...”

Kljub temu se poklicno ukvarja z anorgansko kemijo, za katero pravi, da je ravno tako ustvarjalna, saj te sili, da iščeš vedno nove rešitve. Ker se z veseljem uči in vedno išče kaj novega, nikdar ne miruje, zato je tudi sprejel delo na univerzi, kjer je kot asistent več kot sedem let poučeval. Delo s študenti ga zelo veseli, saj se ob njih sooča s človeško širino. A to mu ni dovolj: brez petja v sebi začuti praznino. Zato se je najprej lotil šolanja pri prof. Jerici Rudolf, potem pa mu je naključje na pot prineslo slavnega basbaritonista Markosa Finka, ki je v Marku odkril talent, zaradi katerega se mu je zdelo vredno nuditi dvoletno občasno mentorstvo, ki ga je Marko potem v stalnejši obliki dobil pri prof. Matjažu Robavsu. Zdaj je morda čas, da se sreča še s kakšnim drugim slavnim pevcem, po Marcosu bi med drugimi rad spoznal tudi njegovo sestro, mezzosopranistko Bernardo Fink. Potem pa bi rad osvojil še kak operni oder, saj ga tudi igralska plat opere zelo privlači.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. Gost tokratne istoimenske rubrike v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bo baritonist Marko Kete iz Ajdovščine. Ob pogovoru z njim boste lahko prisluhnili njegovim izvedbam samospevov Schuberta in Lajovica ter Rossinijeve arije Figaro s posnetkov iz koprskega studia Hendrix ter s sklepnega koncerta prvonagrajencev državnega tekmovanja Temsig.

In medtem ko načrtuje delo na univerzi ter nadaljnji študij petja in nastope na opernih odrih, mu doma raste sinček, ki tudi zahteva svoje. A obenem daje: neskončno radost, veselje in navdih, ki jih ne bi okusil, če ga ne bi pri vsem, kar počne, podpirala soproga. Za to ji je neizmerno hvaležen, saj se ljubezni do petja preprosto ne bi mogel odreči.

Prihodnji četrtek bo nastopil na odru Viteške dvorane Križank v Ljubljani, na drugem koncertu letošnjega cikla Mladi virtuozi Festivala Ljubljana.

LEA HEDŽET, Radio Koper


Najbolj brano