“Banksyja v Kranj verjetno ne bo, morda tudi bo, a tega ne bomo vedeli”

Layerjeva hiša v Kranju bo poleti gostila razstavo del svetovno znanega gverilskega grafitarja, poznanega pod imenom Banksy. Postavitev z naslovom Banksy, thank you for the flowers, bo združevala več kot 50 Banksyjevih del. Kot je pojasnila vodja umetniškega programa Layerjeve hiše Zala Vidali, gre za zasebno zbirko slovenskega zbiratelja.

KRANJ > "Z njim smo navezali stik in se dogovorili, da nam za štiri mesece posodi Banksyjeva dela," je pojasnila. "Umetnika verjetno ne bo, morda tudi bo, a tega ne bomo vedeli," je povedala o prisotnosti umetnika na razstavi. Njegova identiteta kljub številnim ugibanjem in domnevam namreč še vedno ostaja skrivnost.

Med drugim bo v Layerjevi hiši poleti mogoče videti vrata dunajskega glasbenega kluba, ki jih je s svojim grafitom olepšal Banksy, številne njegove originalne grafike, ovitke vinilnih plošč, plakate in nalepke.

Napovedujejo tudi pester spremljevalni program, ki bo ponudil fotografske razstave, urbane ulične intervencije, glasbene dogodke, neodvisni filmski festival in vodene oglede. Kot so zapisali v Layerjevi hiši, tako v Kranju ne bodo na ogled zgolj dela bristolskega provokativnega umetnika, ampak bosta v staro mestno jedro Kranja umeščeni tudi domača in regionalna ustvarjalnost.

Britanski poulični umetnik Banksy je bil označen že za marsikaj. Nekateri tega gverilskega grafitarja kujejo v zvezde, saj so ga kronali za "kralja urbane umetnosti", spet drugi ga imajo za mazaškega vandala, prodano dušo ali subkulturnega izdajalca. Nekaj pa je vendarle skupno vsem - zaradi slovesa, ki ga uživa, so ga pričeli iskati prav vsi, od policije, zbirateljev umetnosti, pa vse do oboževalcev in stenskih preganjalcev.

Njegova pot se je začela v rodnem Bristolu. S svojim uličnim udejstvovanjem, ki je mešanica pikrega političnega komentatorstva, narejenega na vizualno dopadljiv način, je hitro zaslovel na medmrežju, postajal pa je zanimiv tudi za umetniški trg. Čeprav danes njegova platna visijo med marsikatero petično umetniško zbirko, se Banksy še vedno podaja na "kraj svojih prvotnih zločinov" - na ulico, so o umetniku zapisali v Layerjevi hiši.

Razstavo Baksyjevih del, ki bo na ogled od 31. maja do 28. septembra, Layerjeva hiša umešča v štirimesečni kulturni program Layer, hvala za rože.

STA


Najbolj brano