Avtogram za Aleksandra iz Slovenije

Veliki ameriški kantavtor James Taylor (1948) na predsinočnjem koncertu v lepo zapolnjenem tržaškem teatru Rossetti ni navdušil le z uspešnicami You've got a friend, Something in the way she moves, Fire and rain, Shower the people, Mexico in mnogimi drugimi, marveč tudi z duhovitostjo in dostopnostjo.

James Taylor in Aleksander Mežek sta  v Trstu na hitro 
obnovila staro znanstvo in se spomnila skupnih prijateljev.  Foto: Andraž Gombač
James Taylor in Aleksander Mežek sta v Trstu na hitro obnovila staro znanstvo in se spomnila skupnih prijateljev.  Foto: Andraž Gombač

TRST > Dolgoživemu kantavtorju, ki je v Trst pripotoval z odličnim spremljevalnim bendom in tremi vokalisti, je prišlo prisluhnit tudi kar nekaj glasbenih kolegov z obeh strani meje, Zdenko Cotič, Rudi Bučar, Mike Sponza, Moreno Buttinar in drugi, iz četrte vrste je koncert pozorno spremljal velik glasbeni zanesenjak, tržaški župan Roberto Cosolini, živahni James Taylor pa je zbrane najbolj presenetil med premorom sredi koncerta. Ni se umaknil za zavese, marveč se je sproščeno zleknil na rob odra in brez konca in kraja delil avtograme, se rokoval z obiskovalci, se z njimi fotografiral, klepetal, poslušal štorije sivolasih, a tega lepega večera nenadoma pomlajenih oboževalcev: ta mu je dejal, da ga posluša že od svojega osmega leta in da se mu z nocojšnjim srečanjem izpolnjujejo stare sanje, tisti mu je stresal roko in govoril, da ga je s sedanjo ženo povezala njegova pesem Handy man ...

Nekoliko več besed si je Taylor izmenjal z “Aleksandrom iz Slovenije”, kantavtorskim kolegom in vrstnikom Aleksandrom Mežkom. Na hitro sta obudila staro znanstvo in se spomnila skupnih prijateljev, Taylor pa je Mežku naročil, naj se po koncertu oglasi pri vhodu v zaodrje. “Bom poskrbel, da boste lahko prišli noter. Bova tam nadaljevala pogovor,” mu je še dejal, preden so ga v svoje nostalgične spomine spet odvlekli drugi.

Prizor je kajpada razdražil novinarsko radovednost. “Prvič sva se srečala leta 1974, ko je snemal v Applu, studiu Beatlov,” nam je Mežek zaupal, potem ko se mu je uspelo prebiti iz gneče pod odrom. “Takrat sem pripravljal svojo prvo ploščo Days go by. Pozneje sem se v Los Angelesu spoznal z njegovim spremljevalnim pevcem Davidom Lasleyjem. Arnold McCuller, ki danes nastopa z Jamesom, pa je pel spremljevalni vokal na angleški različici moje plošče Podarjeno srce.”

Mežek je v rokah skrbno držal podpisano fotografijo. “James se mi je zdaj podpisal na posnetek, ki je nastal, ko sva se leta 1985 srečala v Rio de Janeiru,” je ves nasmejan prikimal. Ja, tudi on je tega večera lebdel malce nad tlemi.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano