Arijel Štrukelj in Drugo življenje

Park pred Mladinskim centrom in hotelom Hiša mladih in s tem tudi Ajdovščina sta bogatejša za novo umetniško skulpturo. Pod njo se je v okviru projekta Second Life/Drugo življenje podpisal domači kipar, restavrator in oblikovalec Arijel Štrukelj. Projekt simbolno prikazuje, kako lahko stvari, ki sčasoma postanejo neuporabne, ponovno zaživijo v drugi obliki.

Kipar, restavrator in oblikovalec Arijel Štrukelj ob skulpturi, ki 
je nastala v sklopu projekta Second Life/Drugo življenje.  Foto: Blaž Lemut
Kipar, restavrator in oblikovalec Arijel Štrukelj ob skulpturi, ki je nastala v sklopu projekta Second Life/Drugo življenje.  Foto: Blaž Lemut

AJDOVŠČINA > Kipar, restavrator in oblikovalec Arijel Štrukelj s Ceste pri Ajdovščini je leseno skulpturo izdelal iz lesa požaganih topolov, ki so še pred letom rasli tik ob stavbi Mladinskega centra in hotela Hiša mladih. Štrukelj, ki je tudi avtor klopi iz kamna in lesa pred Hišo mladih, je odsluženemu deblu vdahnil novo podobo v okviru projekta Second Life/Drugo življenje. Z njim se je predstavil na prvem festivalu ustvarjalnosti Klementina, s katero so v MC Hiša mladih popestrili pomladno dogajanje.

Lesena skulptura po avtorjevih besedah simbolizira posameznikovo življenjsko pot, ki se strmo vzpenja. Vedno pa nekje pride do prelomnice, ki pot zamaje, ji nameni drugačno smer, a se ta nato še vedno vzpenja.

Avtorjev samostojni umetniški projekt je zaokrožila skupinska razstava članov KUD Korenina, izdelke pa so ob Štruklju predstavili še Miha Plohl, Miha Polanc, Miha Pečar, Aljoša Golobič, Gorazd Prinčič, Vasja Kavčič, Jernej Humar, Miriam Elettra Vaccari, Gail Morris in Vojtech Trocha.

Arijel Štrukelj je v domačem in širšem slovenskem prostoru vse bolj prepoznaven avtor. Znanje je pridobival v različnih kolonijah, simpozijih in restavratorskih ter umetniških projektih v Sloveniji in v tujini. Več let se je ukvarjal z restavriranjem in prenovo mojstrovin preteklosti. Oblikovanja kamna se je učil v kamnoseških delavnicah, kot avtor in tudi kot soorganizator je sodeloval v številnih kiparskih kolonijah, njegove skulpture krasijo trge, parke in pročelja stavb po Sloveniji.

Kot pravi sam, mu je največji vir inspiracije narava. “Ta me navdušuje s svojo sposobnostjo oblikovanja. Material, v katerem izražam svoje kreacije, je kamen, do katerega čutim globoko povezanost. Impresionira me njegov stik z zemljo in časom. Poleg tega spoštujem njegove lastnosti, obstojnost, teksture, in prednosti, ki jih spoznavam med raziskovanjem njegove sposobnosti preoblikovanja v neskončno število različnih form.”

Štrukelj se je lani udeležil mednarodnega kiparskega simpozija v Iranu, septembra letos pa se bo znova pridružil umetnikom v 15. mednarodnem kiparsko slikarskem simpoziju Forma viva Makole. Gre za eno najdaljših transverzal umetnosti na svetu, saj je pot dolga kar deset kilometrov. Kulturno umetniško društvo Forma viva Makole je letos povabilo 37 kiparjev in slikarjev iz štirih držav.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano