Ane ne ustavi niti Kafka

Je 25-letnica razlog za veselje ali pa so se prijeli za glavo in vzdihnili, joj, spet bo treba narediti koncert v Pivki? Najprej smo se držali za glavo, zdaj pa se veselimo, se režita Marko Doles in Simon Avsec, ki sta se v Koper pripeljala predstavit jutrišnji jubilejni koncert Ane Pupedan. S pogovorom je bilo treba pohiteti: že ob “ani pupedan” sta morala biti v Postojni.

Simon Avsec in Marko Doles s celotno diskografijo Ane 
Pupedan  Foto: Andraž Gombač
Simon Avsec in Marko Doles s celotno diskografijo Ane Pupedan  Foto: Andraž Gombač

PIVKA > Ana Pupedan je najslavnejši bend s Pivškega in vseslovenski fenomen: pevec in violinist Simon Avsec, kitarist Boštjan Požar, basist Peter Žnidaršič in bobnar Marko Doles že od ustanovitve 7. novembra 1992 v nespremenjeni zasedbi prepletajo rock, folk, reggae, punk in še kaj, se jezijo in veselijo, so tako zabavni kakor tudi družbenokritični. Nanizali so studijske albume Anje Pupedanjü (1995), Ante prupagandni balar (1998), nenaslovljenega (2002) in Na domači brjači (2010), letos pa so s kanatavtorjem Janijem Kovačičem izdali še dvojni CD Besne pesmi, predlani posnet v Ajdovščini in Postojni. Pripravljajo novega, ki pa ga na jubilejnem koncertu v pivški športni dvorani Skala še ne bodo predstavili. “Želeli smo si, da bi kako pesem imeli pripravljeno že za 25. rojstni dan, a ne gre,” pojasni Avsec. “Niso še dovolj izdelane,” ga dopolni Doles. “Pa besedila je treba spet napisati. Nekaj smo jih že imeli, a so se potopila z Boštjanovim telefonom. Sicer pa so bila tista že kar stara, pesmi namreč pripravljamo že dolgo. A zdaj smo bolj poprijeli za delo.”

“Je prou ana lepa pupa”
“Ana Pupedan je prou ana lepa pupa, ki na more ratat stara, njanka ku bi tela,” pravi istrski kantavtor Rudi Bučar, ki s pivško zasedbo tokrat sodeluje prvič: “S fanti sem se srečal letos na festivalu Sanje in takoj smo se 'zagunjali' (zavohali, op.a). Všeč so mi, ker že od samega začetka s svojstveno zmesjo različnih glasbenih stilov ostajajo izvirni in zvesti sebi. Kar nekaj besedil imajo v narečju, zato se mi zdi, da ne bogatijo samo slovenske glasbene scene, ampak tudi pomembno ohranjajo kulturno dediščino svojega kraja. Sam izhajam iz zborovske družine, Pupedanci pa ob vseh drugih glasbenih veščinah gojijo tudi večglasno petje, zato sem še toliko večji fan.”
Glasbenica Severa Gjurin, ki občinstvo očara z vokalom in iskreno interpretacijo, si z Ano Pupedan odra še ni delila, spremlja pa jo že dolgo: “Zame je v vrhu rock glasbe, saj je njen izraz oziroma slog izrazito samosvoj - pupedanski. Mislim, da so fantje v teh 25 letih veliko poslušalcev in tudi glasbenih ustvarjalcev oplemenitili z odlično avtorsko rock-etno muziko ter nastopi, polnimi razdivjanega duha in pristne ljudske vedrine. Najljubše pesmi Ane Pupedan težko izbiram. Vedno me spravi v dobro voljo njihova odlična predelava Nej u tuojmi stili, če želim sončnemu dnevu dati še več zagona, si zavrtim Wat Kan Aj Du, Vrtičkarji pa so na programu, kadar kuham juho.”

Na Besnih pesmih so bili zelo kritični in neposredni, tako da bodo na novem samostojnem albumu nekoliko lahkotnejši. “Če bi to slišal Boštjan, bi nasprotoval - ma ne, saj so nekateri komadi prav 'hard',” se zasmeji Doles, Avsec pa pojasni, da je marsikaj odvisno tudi od besedil, ki jih še morajo napisati: “A glede na glasbo bodo pesmi res morda bolj lahkotne. Ponavadi imamo namreč prej muziko, ki nam zatem narekuje besedila.”

Seveda pa bodo jutri v osrčju starejše klasike. Na koncertu bo nastopilo več gostov in vsak bo v družbi Ane Pupedan zapel eno svojo in eno pupedansko pesem. “Organizirati koncert danes ...” vzdihne Doles. “Vsa čast vsakemu, ki sploh še kaj organizira. Pri vseh teh pravilih in paragrafih je to postalo zelo težko delo in včasih se počutiš prav kakor v Kafkovem romanu.”

Zato jih toliko bolj veseli, da jim je uspelo zbrati lep šopek gostov. Nastopili bodo Rudi Bučar, Severa Gjurin, Zoran Predin, Jani Kovačič, Grega Skočir iz Big Foot Mame, Borut Marolt iz skupine Niet, Davorin Bešvir iz Pridigarjev, Drago Mislej Mef, Slavko Ivančićin tudi raperja Klemen Klemen in RecycleMan (nekdaj Ali En). Igralka Medea Novak bo pesem Resničen svet prihitela zapet po predstavi Beraška opera v novogoriškem gledališču, na pokoncertno druženje v šotoru ob dvorani. Tam bo za zabavo skrbela kočevska zasedba Zapušanci, ki tudi pripravlja nekaj priredb pupedanskih uspešnic.

Nekateri od gostov so nastopili že pred desetimi leti, na Anini 15-letnici, a so jim gostitelji tokrat zaupali druge svoje pesmi. Mnogim še ostaja v spominu tudi praznovanje 20-letnice, na katerem so se Ani pridružili Zmelkoow, Tinkara Kovač, Tomaž Domicelj in s svojim zadnjim koncertom Danilo Kocjančič s prijatelji.

Jutrišnje slavje se bo pričelo ob 20. uri.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano