Agonija smisla v oteženih razmerah

Mednarodni festival Revija v reviji se je v soboto, pred nedeljskim zaključkom v Lokvi, preselil v Trst. V kavarni San Marco so predstavili nekaj knjižnih novosti in podelili nagrado letošnje, 12. izvedbe književnega srečanja.

Zoltán Ágoston je eno najprepoznavnejših imen na madžarskem  kulturnem prizorišču.  Foto: Peter Verč
Zoltán Ágoston je eno najprepoznavnejših imen na madžarskem kulturnem prizorišču.  Foto: Peter Verč

TRST >Priznanje urednik/založnik leta je tokrat prejel Zoltán Ágoston, glavni urednik madžarske revije Jelenkor. Koordinatorja mednarodnega projekta Revija v revijiStanislava in Primož Repar sta v utemeljitvi zapisala, da si madžarski mnogostranski intelektualec zasluži priznanje za “intenzivni prispevek k projektu ter prepričljive dosežke na področju mednarodnega sodelovanja v literaturi in kulturi”. Ágoston je v domačem Pécsu dejaven na mnogih področjih in je verjetno najprepoznavnejših imen na tamkajšnjem kulturnem prizorišču.

Druženje v tržaški kavarni, kjer so priložnostno odprli tudi festivalski sejem knjig, je Stanka Reparizkoristila za predstavitev letošnjih novosti pri založbi Apokalipsa in njeni zbirki poststrukturalističnih del Fraktal. Kot je povedala, se potrudijo, da v zbirko vsako leto vključijo štiri nove knjige, od tega eno esejistično delo, en prevod, novo knjigo slovenskega avtorja ter ponatis kakega pomembnega, a pozabljenega dela iz obdobja postmodernega preloma v književnosti.

Toda letos tovrstnega ponatisa ne bo, in sicer “zaradi oteženih razmer v kulturi”, medtem ko bomo prevod tujega avtorja dobili tik pred knjižnim sejmom v Ljubljani. Na sobotnem srečanju v Trstu je zato Stanka Repar predstavila esejistično knjigo, ki jo je napisala sama, in pesniški prvenec Ljubljančanke Ane Makuc.

“Po dvanajstih letih sem si privoščila nabrati plodove svojega dela,” je Reparjeva predstavila svojo zbirko esejev Agonija smisla. O pesniški zbirki Ane Makuc z naslovom Ljubica Rolanda Barthesa pa je dejala, da gre za “presenetljivo zrelo poetiko”.

Makučeva, ki je doktorirala iz ženskih študij in študij spolov, svojo študijsko slo razkriva tudi v verzih. Že iz treh pesmi, ki jih je prebrala v soboto v Trstu, je bilo več kot očitno, da so ji pri srcu feministične teme. Pesmi so napisane v obliki dramatičnih monologov, opremljene pa so z drznimi ilustracijami Nevene Aleksovski.

Pred branjem gostov iz tujine so omenili še dve novosti založbe Apokalipsa. Milan Petek Levokov je predstavil svoje delo Ljudje na burji in o njem dejal, da gre za “primorski roman”. Njegov glavni junak Ivo je namreč kleni Primorec, idealist, ki ga zgodovinski spomin sili k zavzemanju za rabo slovenščine v sodobni, tranzicijski Sloveniji. Primož Repar je dodal še kratko predstavitev knjige Razglednice od mrtvih, pesniško-prozne zbirke italijanskega književnika Franca Arminia v prevodu Jolke Milič. Njegova domislica so kratka besedila, ki jih na razglednico spišejo vojaki na fronti tik pred smrtjo.

PETER VERČ


Najbolj brano