Afrika, divje reke in sončni mrk

Na bovškem festivalu filmov o športu in naravi BOFF (Bovec Outdoor Film Festival) so v ponedeljek podelili nagrade trem izjemnim dosežkom: žirijo in občinstvo so očarali češki film o afriškem plemenu Suri, slovenski o varovanju voda in kanadski s svetovno opaženimi fotografijami Sončni mrk, v soju katerega so smučali visoko v gorah na Antarktiki.

Kanadčani  so smučali ob  sončnem mrku.
Kanadčani so smučali ob sončnem mrku.  

BOVEC > Od 67 prijavljenih filmov jih je bilo v dvorani Strgulčeve hiše na ogled 33, od tega 30 v tekmovalnem sporedu: štirje v kategoriji narava in ekologija, 14 pa med kratkimi in 12 med daljšimi športnimi filmi.

V treh dneh so prišli na svoj račun ljubitelji dobre filmske produkcije, spremljajoče glasbe, neverjetnih podvigov športnikov in pretresljivih zgodb, povezanih z izgubami v gorah.

Obiskovalcev je bilo veliko, tri večere so zapolnili dvorano s 150 sedeži.

“Prihodnje leto, ko bo festival praznoval desetletnico, bo, upamo, v povezavi s kaninskim smučiščem gostov še več. Načrtujemo selitev v veliko dvorano v Kulturnem domu,” se nadeja direktor festivala Jan Maček.

Občina festival podpira, pri številnih logističnih zadevah pa bi se lahko tudi bolje dogovorili.

Spoštovanje tradicionalnega življenja

Za najboljši film v kategoriji narava in ekologija je štiričlanska žirija, ki so jo sestavljali domači filmski ustvarjalci Kaja Trkman, Tomaž Šantl, Katja Pokorn in Mitja Legat, izbrala film Suri slovaškega avtorja Pavola Barabaša. Tudi gledalci so mu namenili največ glasov. Dobro uro dolg film prikazuje afriško ljudstvo, ki se bori za svoj tradicionalni način življenja. “To je prekrasen film, ki ima vse potrebne elemente, zanimivo zgodbo, neverjetno moč slike, dobro glasbeno podlago. Skupaj vse odlično deluje,” v imenu komisije pojasnjuje Trkmanova. Barabaš je bil v Bovcu nagrajen že leta 2009 s filmom Carstensz - Sedma gora.

Divje reke so dragocene

Med kratkimi športnimi filmi je prepričal 12-minutni film Roka Rozmana Zakaj? 27-letni biolog in okoljski aktivist ter olimpijec v veslanju ga je posnel na kajakaški avanturi v Argentini in Čilu. Prinaša sporočilo, da je treba zaščititi divje reke. “To je poetična pripoved o iskanju, kjer cilj ni najbolj pomemben, pomembno je vse ostalo. Potovanje, poezija in na koncu akcija ... Pa tudi cilj je dosežen,” je nagrado utemeljila žirija. Rozman dodaja: “Ker trenutno Balkanu, s Slovenijo vred, grozi gradnja 2700 novih jezov, smo v zelo neprijetnem položaju. Povedano zelo na kratko in preprosto: če temu ne bomo nasprotovali s skrbno pripravljenim in kreativnim uporom, bodo zgradili vse do zadnjega in modro srce Evrope bo izginilo.”

Kot pravi Rozman, je divje reke najti le še na naših koncih in južno od nas: “So bogastvo, ki se ga premalo zavedamo. Upam, da se ga zavedamo vsaj mi, ki so nam reke blizu, torej kajakaši, ribiči, pohodniki, raziskovalci in vsak, ki si vzame vsaj malo časa za naravo. Če ne bomo mi potegnili črte in tistim, ki jim gre le za masten zaslužek, pokazali, kje je meja, tega ne bo storil nihče drug.”

Kakšna je cena strasti?

Najboljši film v kategoriji daljših športnih filmov je kanadski smučarski film Sončni mrk (Eclipse) Anthonyja Bonella. Kot pravi žirija, gre za zanimiv, nov pogled na smučarsko tematiko s perspektive fotografa Reubena Krabbeja, ki opazuje s svojega, ne smučarskega vid-nega polja. “Ujeli so edinstven dogodek v edinstvenem filmu!” komentira žirija. Ob spremljanju tega filma gledalci sledijo dolgi in zapleteni pripravi na sončni mrk. Ekipa je imela znanje in srečo, da so bili na koncu nagrajeni z edinstvenimi posnetki smučanja z ozadjem sončnega mrka.

Med bolj pretresljivimi pa je film o sinovih in hčerah alpinistov z vsega sveta, ki poskušajo razumeti, zakaj so njihovi očetje umrli v gorah. Sezona vzponov v hribe se je spremenila v tragedijo poimenovano “črno poletje” - življenje je izgubilo 13 plezalcev. Trideset let kasneje se otroci teh alpinistov odpravijo na ekspedicijo, da bi odgovorili na vprašanje, kakšna je cena strasti.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano