“Slike si zaslužijo stalno razstavo”

Umetniška dela akademskega slikarja Dušana Premrla že leto dni ljubiteljem slikarstva v veselje krasijo Premski grad. Del slikarjeve zbirke, ki jo je od svojcev v dar prejela bistriška občina, pa bo skoraj do konca avgusta na ogled v bistriški galeriji Doma na Vidmu.

Odprtje razstave del Dušana Premrla je z violino pospremila 
mlada  in perspektivna violinistka Tjaša Klanac (na fotografiji 
desno). Foto: Tina M. Valenčič
Odprtje razstave del Dušana Premrla je z violino pospremila mlada in perspektivna violinistka Tjaša Klanac (na fotografiji desno). Foto: Tina M. Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > Kako so umetniška dela akademskega slikarja, ki se je rodil v Žireh, živel in delal pa v Bistrici pri Tržiču, našla pot do Ilirske Bistrice? Programski vodja galerije Doma na Vidmu Rajko Kranjec je ob odprtju drugega dela slikarjeve zapuščine povedal, da je bistriška občina zbirko umetniških del leta 2008 preminulega Dušana Premrla lani dobila v dar od njegovih svojcev in jo tudi že razstavila na Premskem gradu. “Menda je bila to želja pokojnega slikarja, ki je imel po očetovi strani korenine prav na Premu,” je povedal Kranjec. “Odprtje razstave je na Premskem gradu potekalo lani, na njej je bil prisoten tudi sin slikarja David Premrl, tudi sam dober slikar, ki pa je kmalu zatem po težki bolezni umrl, star komaj 44 let,” je povedal Kranjec.

Drugi del razstave slik, ki so bile doslej shranjene v trezorju galerije Doma na Vidmu, so na ogled v galeriji postavili v petek. “Škoda bi bilo, da ljudje ne bi videli tega bogastva, ki ga imamo. Gre za veliko vrednost, ne le materialno, pač pa tudi umetniško,” je ob otvoritvi poudaril Kranjec.

Na ogled so namreč slikarjeva olja, akvareli, risbe in grafike, veliko med njimi ima motive cerkva z Gorenjske, kjer je tudi živel in ustvarjal. Med razstavljenimi slikami je tudi nekaj portretov, ženski akt in motivi Pirana.

Javnost se je sicer z deli akademskega slikarja Dušana Premrla prvič srečala leta 1968. “Že tedaj je pokazal svoje vsestransko znanje in nakazal, kaj ga bo kot slikarja zanimalo. S prefinjeno risbo, mehko litografijo, umirjeno barvno skladnostjo je vseskozi izpovedoval svojo lirično slikarsko govorico, svoja hotenja in ustvarjalna prizadevanja,” je avtorja orisal Kranjec. Avtor se je sicer po zgodnjem slikanju idealiziranih portretov čistih in enostavnih oblik obrazov posvetil grafiki. “Predvsem litografiji in serigrafiji s tematiko lipicancev in ženskih aktov, pa tudi tihožitij,” je še poudaril Kranjec.

Akademski slikar Dušan Premrl se je rodil leta 1937 v Žireh. Po materini strani je izhajal iz stare slikarske rodbine Šubic iz Poljanske doline. Slikarstvo in grafiko je študiral na akademiji za likovno umetnost. Že kot študent se je posvetil čisti likovni umetnosti, postopoma mu je uspelo z raziskovanjem in ateljejskim slikanjem ter risarskim delom odkrivati skrivnosti in zakonitosti likovne umetnosti, ki so bile v kulturi zahodne civilizacije že več stoletij pozabljene in tako umetnikom kot drugim strokovnjakom neznane. Nekaj let je urejal tudi Pionirski list, neizbrisen pečat je pustil tudi v pedagoškem delu z mladimi. Od leta 1981 dalje je ustvarjal kot svobodni umetnik. Razstavljal je tako doma kot na mednarodnih razstavah in za svoje delo prejel tudi več nagrad in priznanj.

Razstava bo sicer na ogled do 26. avgusta. Kranjec pa je ob tej priložnosti bistriško občino pozval k iskanju primernega prostora, kjer bi bile Premrlove slike lahko tudi trajno razstavljene, “kar takšna dela tudi zaslužijo”.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano