“Rockamo dobrodelno, v slogi je naša moč”

Rockajo dobrodelno in v slogi vseh domačinov na Šentviški planoti je moč, kar je skupaj z edinstvenim prizoriščem zmagovalni koncept, ki Goro Rocka uvršča med najboljše slovenske festivale. Že enajsto leto od njega ne odstopajo, saj sicer festivala ne bi bilo več. Letos so s petkovim in sobotnim programom in izpiljeno organizacijo naredili korak naprej.

Med nastopom posnemovalcev Beatlov, ameriško-britnasko-slovenske skupine Helpl, so pod odrom zaplesali tudi 
organizatorji z vodjo festivala Jernejem Kendo na čelu (v 
sredini). Foto: Neva Blazetič
Med nastopom posnemovalcev Beatlov, ameriško-britnasko-slovenske skupine Helpl, so pod odrom zaplesali tudi organizatorji z vodjo festivala Jernejem Kendo na čelu (v sredini). Foto: Neva Blazetič

PRAPETNO BRDO > Obiskovalcev je bilo vsaj 10.000, kakor lani, ko so postavili rekord. Imajo pa še rezerve, toda naprej gredo postopoma. Glas o njih že seže preko meja.

Gora Rocka je posebna tudi v tem, da povezuje vse generacije domačinov in pod oder vabi tako mlade kakor starejše.

Motorji ne zastarijo

Letos so prvič gostili dve legendarni skupini, ki sta navduševali že v času skupne Jugoslavije. Zaradi Parnega valjaka so v petek v športni park prišli mnogi, ki so ta bend poslušali že pred desetletji. Ko je v soboto z odra zadonel legendarni komad Motorji iz leta 1982, je bilo takoj jasno, da tudi pionirji heavy metala v nekdanji Jugoslaviji Divlje jagode po 35 letih pritegnejo metalce in rockerje vseh generacij z vrhunskim obvladovanjem instrumentov. Osupnil je eden najboljših bobnarjev na Balkanu, še mladenič Nasko Budimlić.

Da je v Slovencih tudi keltska duša, je razkrilo norenje ob taktih in številnih instrumentih skupine Happy Ol'McWeasel, ki tradicionalni keltski melos nadgrajuje z uličnim punk rockom.

Slovensko-ameriška skupina Help! je z glasbo Beatlov sredi noči s sobote na nedeljo obnorela vse. Ko so pod odrom zaplesali še organizatorji z vodjo festivala Jernejem Kendo na čelu, se je program na velikem odru zaključil, še zdaleč pa ne Gora Rocka, ki je trajala vse do nedeljskega jutra. “Ni časa za spanje, je preveč super. Vse štima,” je Domen iz Grgarja povzel mnenje večine.

Prišli so “v presenečenje”

“Ko smo se vozili po ozki cesti v hrib in skozi gozd, smo se spraševali, kam sploh gremo. Prišli smo v največje presenečenje doslej. Na super festival, kjer vse deluje, energija je enkratna,” je povedal pevec Parnega valjaka Aki Rahimovski, z njim pa soglaša prvi glas Divljih jagod Livio Berak.

Njuno mnenje najbrž delijo vsi, ki prvič pridejo na Goro Rocka. Novinci na festivalu, fantje iz Zaklonišča prepeva, soglašajo. “Tu je eden najboljših žurov, kar ne preseneča, saj ga soustvarjajo sami pozitivci in predana publika,” pravi Mićo Muriqui. “Vse je profesionalno, v zaodrju je sproščeno. Potrdilo se je, kar smo slišali ...”

“Nočemo biti zateženi”

Gora Rocka je urejen festival, stoodstotno strogi pa niso. “Naš moto je sodelovanje z obiskovalci in ne teženje zaradi malenkosti. Prihajajo dobrodelno. Organizatorji smo le most do tistih, ki denar potrebujejo. Poskrbimo, da pride v prave roke,” pojasnjuje Matjaž Kosmač iz KUD Cerkno, ki že več let sodeluje pri organizaciji. “Letos bomo ponovno podprli Botrstvo Slovenija in tudi gradnjo telovadnice pri podružnični šoli na Šentviški Gori, ki jo bodo potresno obnavljali in povečali,” dodaja Kenda. Doslej so pomagali pri urejanju planote, kupovali defibrilatorje, pomagali bolnim otrokom in še bi lahko naštevali. Domačini iz vseh društev na Šentviški planoti, ki vseskozi delajo prostovoljno - vsak večer jih za prizorišče skrbi več kot sto -, so enakega mnenja: festival mora biti dobrodelen, če bi se vmešal profit, bi izgubil podporo. “Seveda ga podpiramo, ker je dobrodelen, ker nas povezuje, ker k nam prinaša življenje. Dva dneva glasne glasbe in gneča ne motijo, “ potrjuje Darko Drole z ene največjih kmetij na Šentviški planoti in dodaja, da po svojih močeh tudi sponzorsko pomagajo. Kmetje so takoj pripeljali seno za pokrivanje po sobotnem dežju razmočenega prizorišča. Dež je malo prestrašil in okrnil popoldanske družabne igre, toda hujšega ni bilo.

Še je prostora za širjenje

Letos so morali zaradi velikega zanimanja bolj sistematično urediti kamp. Novost so “ulice” z imeni najmogočnejših svetovnih rock ansamblov. “Morda pa bodo kdaj tudi k nam prišli,” se je pošalil Kenda. Toda - nikoli ne reci nikoli! Festival ima še prostora za širjenje. To bo počel počasi in premišljeno, pravijo organizatorji. Morda pa se bo začel spogledovati z mednarodnim prostorom. Za zdaj prevladujejo slovenske skupine s slovenskim občinstvom.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano