“Rajši smo v svoji kritiki konstruktivni”

Moralo je miniti kar nekaj let, prebroditi so morali kar nekaj kadrovskih sprememb in trdoživi glasbeni kolektiv Meduzalem je naposled izdal svoj prvi samostojni album The Art of Suspended Judgement. V četrtek so ga premierno zavrteli v koprskem baru Cameral, v petek so v živo nažigali v ankaranskem podzemlju, v soboto pa jih pričakujejo v sežanski Podlagi.

Meduzalem te dni predstavljajo prvenec The Art of Suspended  Judgement.
Meduzalem te dni predstavljajo prvenec The Art of Suspended Judgement.  

KOPER > Zgodovino zasedbe Meduzalem so začeli leta 2014 pisati Matjaž Karlovčec (Campo Krizi, EBFAD, Hiram, Suisound) na basu, Rok Soczka Mandac (Suisound, Corkscrew, Nodus) na kitari in za mikrofonom ter Jure Planinšek na bobnih. Ta trojica zmaga na natečaju Radia Koper, kjer za nagrado dobijo snemanje ene skladbe v studiu Hendrix, a fantje pošteno zavihajo rokave in rekordno hitro posnamejo tri skladbe. Čez nekaj časa jih zaradi selitve v Ljubljano zapusti Jure in za bobne sede Rok, zasedbi pa se pridruži Gabriel Ogrin na klaviaturah. V tem času Meduzalemovce zasledimo tudi na Obalni kompilaciji 2 s skladbo Sig. Silenzio, ki je sicer projekt Kluba koprskih dijakov in študentov, s katerim so želeli promovirati vse bolj “rodovitno” istrsko glasbeno sceno. A kmalu nastopijo nove kadrovske menjave, na bobnih se jim pridružita še Ivan Zuljani in Edi Udovič na basu in glasu. V tem času nastane kar nekaj glasbenega materiala, ki pa ne ugleda luč sveta.

Po dveh letih zatišja se ustali zdajšnja postava, to je Rok na kitari in za mikrofonom, Matjaž na basu ter Sežančan Blaž Kocina (Low Peak Charlie) na bobnih. Ta trojica, ki ima za seboj zelo različno glasbeno “zgodovino” in okuse, je skorajda ves svoj prosti čas komponirala in vadila v ankaranskem zaklonišču, kjer se kar nekaj entuziastov s številnimi koncerti trudi ohranjati spodobno glasbeno sceno v slovenski Istri. Tako v ankaranskem podzemlju Rok, Matjaž in Blaž v pičlem tednu dni, v “do it yourself” maniri in z zelo malo denarja posnamejo prvenec The Art of Suspended Judgement. Album prinaša šest skladb, Spastic Fuck, ki so jo fantje oklicali za anti-singel in za katero so naredili tudi animirani video, pa je bila minuli teden Pesem tedna na Radiu Koper.

“Združili smo vse vplive iz zasedb, v katerih smo predhodno igrali, zasledite pa lahko precej velik odmerek zasedbe Low Peak Charlie,” o Meduzalemovem zvoku pove Rok in doda, da v besedilih prek metafor in prispodob govorijo o temu, kar doživljajo vsak dan. “Tako tisto, kar zasledimo prek malih zaslonov od Palestine do Afrike, kot vzdušje v Sloveniji, ki ni rožnato. Nismo želeli bentiti vsepovprek, ampak smo na celotno dogajanje želeli dati nekakšen pečat.” Na vprašanje, ali so morda klasični uporniški bendi stvar preteklosti, pa odgovarja: “Rajši smo v svoji kritiki konstruktivni in damo ljudem neko snov za razmišljanje.”

Meduzalemovci imajo na zalogi še kar nekaj glasbenega materiala, ki čaka, da ga ovekovečijo na albumu. Morda pa bodo njihov naslednji album izdali na, njim ljubi, gramofonski plošči.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano