“Pregovori so modrost naroda”

Bora scura, poco dura. Če burja zapiha, ko je oblačno, ne bo trajala dolgo, pravi istrski pregovor. Piranski ribiči pa so imeli navado reči tudi: Bora scura, metite in mar sensa paura. Ob oblačnem nebu burja ni tako močna, da bi preprečila izplutje bark. Te in še mnoge druge ljudske modrosti iz Istre, ki so se po ustnem izročilu prenašale iz roda v rod, je v knjigi Proverbi istriani/Istrski pregovori zbral novinar Radia Capodistria Flavio Forlani.

Flavio Forlani: “Če ne bomo zapisali te bogate ljudske dediščine, kar pregovori tudi so, se bojim, da ne bo našim zanamcem ostalo  nič.” Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Flavio Forlani: “Če ne bomo zapisali te bogate ljudske dediščine, kar pregovori tudi so, se bojim, da ne bo našim zanamcem ostalo nič.” Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Pregovori so modrost naroda, so pričevanja o velikem kulturnem izročilu, ki je ustno prehajalo iz roda v rod v času, ko tovrstnih naukov in dognanj o življenju in svetu okoli nas še niso zapisovali,” je na predstavitvi knjige prejšnji teden poudaril Flavio Forlani.

Več kot 1500 pregovorov

Pregovori so ga od nekdaj zanimali. Še kot mlad fant si jih je redno zapisoval v poseben zvezek in po tihem upal, da bo te zapisane ljudske modrosti nekoč lahko uporabil v temeljitejši raziskavi. Priložnost se mu je ponudila z evropskim projektom Jezik/Lingua v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013. Zadnji dve leti in pol je tako najprej po Kopru, nato pa po vsej Istri, tudi hrvaški, pridno obiskoval starejše ljudi in pri njih nabiral reke in pregovore.Več kot 1500 jih je svoje mesto dobilo v knjigi. Forlani jih je razdelil v več tematskih sklopov: pregovori o mesecih v letu, svetnikih, vremenu, družini, življenjskih naukih, običajih priprave in uživanja jedi, vraževerju, delih na polju in drugem.

“Nisem imel lahkega dela,” je nekoliko v šali priznal nabito polni dvorani na sedežu Skupnosti Italijanov Santorio Santorio v Kopru. “Starejši ljudje se teže sprostijo, ko jih tako 'zaslišuješ', poleg tega pa se ne spomnijo takoj, kakšne pregovore vse so slišali v mladosti. In tako se mi je zgodilo, da sem nekega dne hodil po Kopru, ko srečam nekega gospoda, ki me ustavi in reče: 'Poslušaj, mali, sem se spomnil še nekaj pregovorov.'” Tako ga skorajda ni bilo dneva, da se pregovorom v njegovi beležnici ne bi pridružil še kakšen nov. “Ko sem si jih zapisoval, ljudje niso pozabili poudariti, da so pregovori plod ljudske modrosti.”

Fosilne misli

Pregovori so skozi stoletja in tisočletja predstavljali strnjeno enciklopedijo znanja. “Tedaj ni bilo ne časopisov, ne radia, ne televizije,” poudarja Forlani. Pregovori so ponujali nabor izkušenj z vseh področij, od psihologije do filozofije, od sociologije do politike, od medicine do veterine in vse do morale. Nekateri strokovnjaki so pregovore primerjali s “fosilnimi mislimi”, ki so se ohranile vse do odkritja pisave, izuma tiska in razvoja računalništva, v svoji knjigi piše Forlani. Da so bili pregovori - z manjšimi spremembami - uporabni v različnih časovnih obdobjih, mnogi od njih pa so med Istrani še danes nadvse aktualni, saj so dejansko brezčasni, je poudarila tudi Paola Delton, strokovnjakinja iz Središča za zgodovinska raziskovanja Rovinj, ki je predstavila knjigo.

Priljubljeni področji, ki ju pogovori obširno obravnavajo, sta vreme in meteorologija. “Naši predniki niso imeli na voljo tehnologije za napovedovanje vremena. Zanašati so se morali na lastno pamet in na izkušnje,” poudarja Forlani. Klimatske spremembe so naredile svoje in danes morda številne izmed teh napovedi ne držijo več, a tedaj so bile skorajda nezmotljive, dodaja.

Knjigo je v sklopu evropskega projekta Jezik/Lingua izdala Obalna samoupravna skupnost italijanske narodnosti Koper v sodelovanju s koprskim Promocijskim, izobraževalnim in razvojnim italijanskim središčem Carlo Combi. Zaradi evropske podpore knjiga ni v prosti prodaji.

Pregovor še nikoli ni zgrešil

Potrditev, koliko zares velja pregovor in kolikšno je bilo njegovo spoštovanje, ki so ga Istrani gojili do tovrstne oblike ljudske modrosti, pridobljene skozi stoletja, se zrcali v reku El proverbio no gha mai sbaglià. Pregovor še nikoli ni zgrešil. Forlaniju je zelo pri srcu tudi naslednji rek o pregovorih: I proverbi xe la sapisensa del popolo e l'onestà la sua richezza. Pregovori so modrost naroda, poštenost pa njegovo bogastvo. “Ni stavka, ki bi bolje opisal pomen pregovorov za posamezni narod. Pregovori so modrost, ki se je bogatila in prenašala iz roda v rod, poštenost pa je bila ena najvišjih vrednot družbe. Danes se žal dozdeva, da takšna vrednota počasi izgublja pomen,” ugotavlja Forlani, prepričan, da je prav preučevanje pregovorov, teh najbolj spontanih izrazov iz vsakdanjega življenja, najboljši način za spoznavanje nekega naroda.

In kakšni so potemtakem Istrani? “V zbranih pregovorih je moč zaslediti bistroumnost kot tudi določeno robatost Istranov, ki so že odporni za krivice in prelomljene obljube. Gre za grob način izražanja človeka z žuljavimi rokami in zgubanim obrazom, ki mu v klenih prsih bije veliko srce. Odlikujejo ga skorajda naivna neizobraženost, veliko zdrave pameti in predvsem dobrosrčnost,” ugotavlja Flavio Forlani.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano