“Počival bom, ko bom mrtev”

Svetovno znani britanski glasbenik Morrissey (1959) se je odločil, da bo podaljšal tokratno turnejo: sklenil jo bo 11. decembra v Zagrebu, kamor ob 10-letnici festivala INmusic prihaja s krepkim novim albumom World peace is none of your business (Harvest Records/Universal).

Morrisseya se tudi na novem albumu ponaša z  bistroumnimi in duhovitimi stihi, polnimi  jedke družbene in politične kritike
Morrisseya se tudi na novem albumu ponaša z bistroumnimi in duhovitimi stihi, polnimi jedke družbene in politične kritike 

ZAGREB > Manchesterski kvartet The Smiths se je v komaj petih letih delovanja uveljavil kot bržkone najpomembnejši britanski neodvisni bend osemdesetih let, pevec Morrissey in kitarist Johnny Marr pa kot eden najmočnejših ustvarjalnih tandemov v popularni glasbi. Po razhodu tovarišije je Morrissey z albumom Viva hate leta 1988 strumno zakorakal na samostojno pot, ki ga je letos pripeljala do že desetega alba. Zbirka, ki bi jo lahko poslovenili v Svetovni mir ni tvoja stvar, že z naslovom namiguje, da Morrisseya še zmeraj odlikujejo bistroumni in duhoviti stihi, polni jedke družbene in politične kritike. “Garaj in ljubko plačuj davke. Nikoli ne sprašuj zakaj, ti ubogi bedaček,” prepevav naslovni pesmi in v poslušalcu krepi dvom, da je z volitvami mogoče kaj spremeniti.

Glasen vegetarijanski aktivist in oster kritik britanske monarhije malce pozneje v ritmu flamenka ugotavlja, da je Zemlja najsamotnejši in najkrutejši planet, se priduša, da pehanje za formalno izobrazbo utegne biti sila pogubno, in nazdravlja pokojnim tovarišem.

Lani je rekorde podiral z avtobiografijo, zdaj pa prijetno preseneča še z albumom, ki ga bo v četrtek, 11. decembra, v živo predstavil v Paviljonu 9 zagrebškega velesejma. Na prizorišču, ki sprejme le 2000 obiskovalcev, bo prepeval tudi klasike benda The Smiths in svoje uspešnice.

Držimo pesti, da ne zadnjič. V zadnjih letih je namreč premagal več bolezni, prejšnji mesec pa španskemu časopisu El Mundo razkril, da se zdaj bori z rakom. V zadnjem letu in pol so ga že štirikrat operirali in zdravniki so mu odsvetovali naporne turneje.

“Če bom umrl, bom umrl. In če ne bom, pač ne bom,” pravi. “Trenutno se počutim dobro. Vem, da na nekaterih nedavnih fotografijah nisem videti najbolj zdrav, a to naredi bolezen. Ne nameravam se obremenjevati. Počival bom, ko bom mrtev.”

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano