“Obožujem poletne prireditve”

Nace Junkar, operni pevec in pevec zabavne glasbe ter glasbeni pedagog: “To poletje je na sporedu toliko poletnih prireditev kot že dolgo ne, zato se nihče ne more pritoževati glede tega. Jaz jih bom z veseljem veliko obiskal. Obenem pa se poleti nikakor ne morem ločiti od svojega skuterja, ki je pravšnje prevozno sredstvo v slovenski Istri v tem letnem času.”

Nace Junkar Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Nace Junkar Foto: Tomaž Primožic/Fpa

Nace je že več let razpet med Ljubljano in Strunjanom ter rodno Kostanjevico na Krki. “Ko je zelo vroče, se enostavno umaknem v rodni kraj, kjer se hladim na prijetnih 22 stopinjah Celzija. Izogibam se močnemu soncu in se zato raje zadržujem v senci. Letos sem želel ponovno obiskati 'mojo' Toskano, pa so se načrti spremenili,” pripoveduje 57-letni pevec, ki si je v soboto v živo ogledal festival Melodije morja in sonca (MMS) v portoroškem avditoriju, na katerem je pred leti nastopil kar trikrat. “Nad tokratno izvedbo festivala sem enostavno navdušen. Domiselna scena, profesionalen spremljevalni orkester ter dobro izbrane pesmi so dogodku dali svetovljanski pridih. MMS je postal naš Sanremo,” ne skriva navdušenja in dodaja, da pogreša večer gostov, na katerem je nazadnje nastopil leta 2002. “Vesel sem bil nekaterih izvajalcev, ki sem jih ponovno srečal, ter ostalih znancev iz glasbenega sveta. Med nastopajočimi sta bila tudi moja nekdanja študenta. V zabavnem delu so tokrat domiselno izbrali pevske točke z otroki in zaželel sem si, da bi tudi jaz na katerem od prihodnjih izvedb festivala zapel z otroki,” je dodal.

To poletje pa je za Naceta še posebej nostalgično, saj se spominja dveh jubilejev, povezanih s festivalom MMS. “Leta 1985 sem prvič nastopil s skladbo Moja domovina je poletje, za katero je glasbo napisala Nikica Kalogjera, besedilo Elza Budau, aranžma pa Mojmir Sepe. Letos tako mineva 30 let od mojega prvega nastopa na MMS, poleg tega pa 'praznujem' tudi 25 let od zmage na tem festivalu s pesmijo Slovenski mornar, za katero je glasbo, besedilo in aranžma napisal Oto Pestner,” se spominja. Mi pa nismo pozabili, da je na MMS zmagal že leta 1989 z uspešnico Vrniva se na najino obalo, ki jo je zapel v duetu s Heleno Blagne.

AC


Najbolj brano