“Nekateri pišejo dnevnike, jaz pa pesmi”

Klara Stantič, mlada pesnica iz Komna, poezijo izkorišča za izražanje svojih občutij in razmišljanj. Pred kratkim je štirinajstletnica izdala svojo prvo pesniško zbirko Vonj po dežju.

Klara Stantič s svojim prvencem Vonj po dežju Foto: Petra Mezinec
Klara Stantič s svojim prvencem Vonj po dežju Foto: Petra Mezinec

KOMEN > “To je tudi naslov ene od pesmi. Odločila sem da bom zbirko tako poimenovala, ker obožujem dež in, kot že naslov pove, prav vonj po njem,” pojasni Klara Stantič.

Pri enajstih letih je napisala prvo pesem z naslovom Krila. Tej se je v naslednjih treh letih pridružilo še pravo morje pesmi. “Ne, vse niso objavljene, saj nekaterih nisem želela deliti z vsemi. Je pa v zbirki dobrih dvajset pesmi, ki so nastajala v različnih obdobjih. Včasih tudi tri mesece nisem napisala nobene,” se spominja Klara.

Zbirko je izdala OŠ Antona Šibelja Stjenka Komen, kjer Klara ravnokar zaključuje 9. razred. Sama je poskrbela tudi za ilustracije, ki krasijo notranjost zbirke. Pomembno zaslugo za izdajo zbirke pa je imela mentorica Martina Fabjan, ki je Klarin talent opazila in tudi zapisala spremno besedo.

“Nekateri pišejo dnevnike, drugi rišejo, jaz pa pišem pesmi,” preprosto pove Klara Stantič. “Ko imaš močne občutke, počasi najdeš besede zanje. Te nato povežeš v pesem,” o svojem pesniškem ustvarjanju pripoveduje Klara, ki jo navdihuje ljubezen: “Ljubezen je zelo močno čustvo. Če ti nekdo ljubezen vrača, je še toliko lepše. Ni nujno, da gre za ljubezen do fanta, lahko gre za ljubezen do družinskih članov ali prijateljev. Včasih izražanje čustev ni najbolj enostavno.”

A mladi pesnici to uspeva. Bralcu poleg potovanja v svoj čustveni sveti nudi tudi vpogled v samo nastajanje pesmi. Pesem Praznina je tako nepričakovano nastala med uro glasbene teorije, Neskončno z mislijo na neke zlatorjave oči, za več namigov pa boste morali pokukati v pesniško zbirko.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano