“Naš cilj je fantastično muziciranje”

Mladi iz sedmih držav na 9. poletno orkestrske šole Orkesterkamp niso prišli le zaradi izpopolnjevanja tehničnega znanja v skupnem muziciranju, temveč z upanjem, da bodo odkrili glasbene globine in skrivnosti, ki jih lahko posredujejo le izjemni mentorji.

Orkesterkamp niso počitnice, ampak trdo  delo
Orkesterkamp niso počitnice, ampak trdo delo 

BOVEC > Niso ostali na cedilu. Kdor sodeluje na Orkesterkampu in ima muziko v sebi, instrumenta nikoli več ne izpusti iz rok.

“Po načinu dela, raznolikosti glasbenih sestavov in zaradi izjemnega okolja je Orkesterkamp, vsaj po mojem poznavanju, edinstven v Evropi. Lahko je zgled organizatorjem drugih tovrstnih kampov,” je v sredo, tik pred večernim koncertom na bovškem trgu navdušeno razmišljal eden najuglednejših letošnjih mentorjev, belgijski dirigent Ivan Meylemans.

Vedoželjni in vztrajni

Ne more se načuditi vedoželjnosti, znanju in vztrajnosti mladih iz srednjih glasbenih šol, konservatorijev in akademij, s katerimi je intenzivno delal po cele dneve. V sredo zvečer so godalni in pihalni orkester ter trobilni ansambel pred množico Bovčanov in turistov predstavili, kar so se naučili. Presenetili so s skladbo Motherskip, ki dopadljivo združuje (ne)združjivo: klasično in techno glasbo.

Kamp za mlade od začetnikov v glasbenih šolah do študentov na akademijah, poteka od 28. junija. Zaokrožili ga bodo v nedeljo z gala koncertom Simfoničnega orkestra Bovec z 80 glasbeniki. V Kulturnem domu bodo ob 20.30 pod taktirko Meylemansa zazvenele Slike z razstave skladatelja Modesta Musorgskega. Danes pa se bodo v bovški cerkvici Device Marije v Polju s komornim koncertom predstavili profesorji in študenti Orkesterkampa.

Med udeleženci so izjemni talenti

“Tu smo zato, da igramo boljše ali celo fantastično. Nekateri so na tej poti. Med svojimi 'učenci' sem opazil vsaj dva izjemno talentirana fanta, eden igra na rog, drugi pa na pozavno,” opaža Meylemans. Njegov kolega, dirigent Dušan Kranjc, dodaja, da je program izjemen in tudi zelo težak. Več kot navdušen je bil nad delom in koncertom Festivalnega orkestra Bovec.

Različni sestavi so v 20 dneh pripravili 24 koncertov od Postojne do Trente. V Tolminu so že v začetku julija z glasbenim znanjem presenetili najmlajši od 7 do 14 let, ki so kot veliki simfoniki zaigrali Rozamundin ples. Njihov mentor in dirigent Matjaž Brežnik ocenjuje, da je raven znanja učencev slovenskih glasbenih šol daleč nad evropskim povprečjem tudi zaradi dostopnosti šolanja. V tujini imajo v glavnem dražje zasebne šole.

Zauzemajo se zanajvišje standarde

Orkesterkamp z veliko prostovoljnega dela pripravlja zavod Upol. Umetniški vodja, dirigent Nova filharmonije Simon Perčič pravi, da v okviru denarnih možnosti išče mentorje, ki niso le strokovno podkovani, temveč znajo mlade različnih starosti in različnega znanja tudi pritegniti. “Zasledujemo standarde na najvišji ravni.” To so opazili tudi organizatorji kampov v tujini. Vabijo jih na pomoč, da bi z organizacijskim znanjem vzpostavili izpostave Orkesterkampa v Beogradu, na Poljskem, v Firencah.

Perčič pravi, da se v bovškem prelepem okolju s kulisami gora in bistro Sočo odlično počutijo. “Bovčani nas sprejemajo, občina nas denarno podpira. Sicer pa večino denarja priteče iz kotizacij. Imamo dobre pogoje za delo na vsaj 15 lokacijah, Bovčani nas prijazno namestijo. Pravzaprav gre za nekakšen daj - dam. Upam, da prispevamo dodano vrednost v bovški poletni turizem, ne nazadnje, tudi zaradi našega kampa pride kakšen turist več. Naša želja je, da bi naše muziciranje ljudi pritegnilo do te mere, da bi prav v času Orkesterkampa rezervirali počitnice.”

Glasba na travi

Prizorišča za koncerte v centrih mesta mu niso najbolj blizu. Po videnem v tujini ponuja v razmislek idejo: “ Res bi bilo super, če bi nekje v okolici Bovca uredili naravni amfiteater za glasbene dogodke, kjer bi si ljudje na travi pripravili piknik in poslušali glasbo.” Bovški župan Siniša Germovšek pozna to zamisel: ”Z veseljem jim podajamo roko, kjer le moremo. Kulturni dom, Strgulčevo hišo in osnovno šolo jim dajemo brezplačno v uporabo, za nočitve ne zaračunamo turistične takse. Če bi le ostali pri nas, bomo resno razmislili o možnosti za ureditev naravnega amfiteatra. Na hitro imam že v mislih lokacijo na Mlinču pri Čezsoči med brežino pod letališčem in reko. Tam tudi infrastruktura ne bi bila problem. “

Organizatorji z Metko Sulič na čelu se zahvaljujejo različnim društvom, ki so po koncertih na različnih lokacijah pripravila pogostitve, denimo s čompami in skuto. Kljub garanju od jutra do večera so mlade spoznavali z okolico Bovca. Z rafti so se spustili po Soči, obiskali so Tolminska korita, Kobariški muzej in tudi v nogometu so se pomerili.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano