“Na naši planini Sleme je čisti odklop”

Anka Lipušček Miklavič, direktorica Planike Kobarid in nagrajenka akcije Gospodarstvenik Primorske, ki jo pripravljajo Primorske novice, Radio Koper in TV Koper-Capodistria: “Zjutraj vstanemo ob pol štirih, gremo na pašnik po krave, jih priženemo na molžo in nato odženemo nazaj na pašo. Potem sirimo. Popoldne ponovimo vajo: krave še enkrat pripeljemo na molžo, to mleko pa potem počaka na sirjenje naslednji dan.”

Anka Lipušček Miklavič Foto: Leo Caharija
Anka Lipušček Miklavič Foto: Leo Caharija

To ni služba v Mlekarni Kobarid, ampak so poletne delovne počitnice članov vaške skupnosti Zatolmin, med katere sodi tudi družina Anke Lipušček Miklavič. Vaška skupnost vsako pašno sezono od junija do septembra žene krave na pašo na planini Sleme in Medrje. V skupnosti pa se potem razporedijo, kdaj bo kdo skrbel za molžo in izdelavo sira. “To pomeni, da se družina za teden dni preseli na planino, ko je na vrsti. Letos je gor 54 krav, to je dovolj dela za štiri odrasle ljudi. En krog smo junija že odpasili, naslednji bo konec julija, potem pa še septembra za par dni,” opisuje delitev dela. Z mlekom in siri so tako tesno povezane tudi njene počitnice, ne le služba. “To je čisti odklop, res. Priporočam.” Na morje ne hodi. “Mi morje lahko gledamo s Slemena, medtem ko uživamo na planinskem zraku. Hlevi so na 1448 metrov nadmorske višine in ob lepem vremenu se vidi Tržaški zaliv, po nevihti pa tudi ladje.”

Za širjenje obzorij pa z možem med počitnicami vsako leto še kam odpotujeta. A tudi v tujini enostavno mora na tržnici preveriti ponudbo mlečnih izdelkov. “Testiramo vse mlečne izdelke. Pa še preverjam, kako se pasejo krave, kako se zbira mleko ... Ne moreš si pomagati, takšni smo najbrž vsi v vseh poklicih,” se smeje Miklavičeva.

KG


Najbolj brano