“Moliere je vedno aktualen”

Člani dramske skupine, ki deluje v sklopu Kulturnega društva Grgar, se v teh dneh pripravljajo na nedeljsko premiero nove predstave Namišljeni bolnik, ki jo režira Radoš Bolčina.Amaterski igralci so navdušeni nad aktualnostjo skoraj 350 let starega teksta.

Pisana druščina ljubiteljskih igralcev se te dni intenzivno 
pripravlja na nedeljsko premiero. Foto: Ana Cukijati
Pisana druščina ljubiteljskih igralcev se te dni intenzivno pripravlja na nedeljsko premiero. Foto: Ana Cukijati

GRGAR > Desetčlansko zasedbo grgarske dramske skupine smo obiskali na intenzivnih vajah pred nedeljsko premiero, ko bodo na domačem odru uprizorili predstavo Namišljeni bolnik, ki so jo skupaj z režiserjem Radošem Bolčino pripravljali približno osem mesecev.

Veliko bralnih vaj za popolnost

“V društvu že deset let sodelujemo z Radošem Bolčino, skupaj pa smo na oder postavili že štiri predstave,” pripoveduje Matej Čubej, predsednik Kulturnega društva Grgar. “Tokrat smo se ukvarjali s skoraj 350 let starim tekstom, ki pa je brezčasen,” je poudaril.

Pisana druščina ljubiteljskih igralcev je predstavo začela pripravljati jeseni, poudarjajo pa, da so imeli veliko bralnih vaj. “Besedilo je zelo kompleksno. Izbrali smo Molierovo delo, ki ga je v slovenščino prevedel Josip Vidmar. Nismo ga posodobili, samo na določenih mestih skrajšali in delno priredili,” je povedal režiser Radoš Bolčina, sicer igralec SNG Nova Gorica. “Vidi se, da je bil Moliere igralec. Napisal je farso, ki dopušča več različic dobre dramaturgije. Nobeno njegovo delo ni enostavno za interpretacijo, je pa vedno aktualno,” je dodal.

Tokrat se bodo lahko gledalci v dobri uri nasmejali tragikomičnosti Molierovega zadnjega dela, v katerem opisuje karakterne slabosti človeka. V Namišljenem bolniku so v ospredju kritika korupcije zdravstva, hipohondrija ter egocentričnost.

Dramska skupina Kulturnega društva Grgar bo predstavo Namišljenibolnik premierno uprizorila v nedeljo, 26. aprila, ob 19.00 v dvorani v Grgarju.

Rap glasba kot odsev današnje realnosti

Glavno vlogo je režiser zaupal Alešu Bremcu, z njim pa bodo na odru še Matej Čubej, Zarja Pavlin, Silvester Plesničar, Anica Pavlin, Matjaž Volk, Blaž Pavšič, Anja Pišot, Štefan Baštjančič ter Ana Vujakovič, ki je tudi oblikovala plakat za tokratno predstavo. Za odrom pa bodo za brezhibnost predstave skrbeli tehnik Matej Humar in scenska mojstra.

Scenografija je zelo enostavna in minimalistična, bodo pa igralci na odru uporabili kar nekaj rekvizitov. Za kostumografijo so poskrbeli kar sami. “Četudi smo želeli sprva slediti lastnostim francoske komedije in uporabiti kodraste lasulje, smo se naposled odločili za 'alanfordovsko' mešanje kostumov in rekvizitov,” je povedal režiser.

Igro z baletom so grgarski igralci različnih generacij priredili in aktualizirali do te mere, da se jim bo v epilogu na odru pridružil Valterap, ki je posebej za to priložnost napisal pesem. Namesto baleta in ansambla bo tako rap glasba zaokrožila francosko klasiko, v kateri močno odseva današnja realnost.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano