“Komaj čakamo, da se Tolmin razživi”

Z jutrišnjim dobrodelnim Tmin rock festivalom se začenja mesec neprekinjenega festivalskega dogajanja na prizorišču ob sotočju Tolminke in Soče. Prihodnji teden bo “rezerviran” za Metaldays, sledil bo kreativni tabor Sajeta, v začetku avgusta bo na sporedu Punk Rock Holiday, kot zadnji pa bo na vrsti Overjam. Domačini pravijo, da že komaj čakajo na živahno dogajanje.

Jamajški pevec Shaggy prihaja na Overjam Foto: Arhiv Overjam
Jamajški pevec Shaggy prihaja na Overjam Foto: Arhiv Overjam

TOLMIN > Sotočje bo v prihodnjih tednih prizorišče štirih večjih in že ustaljenih festivalov: na vseh skupaj pričakujejo več kot 30. 000 obiskovalcev iz vse Evrope.

Enkratno okolje

“V današnji festivalski produkciji je prizorišče eden najpomembnejših dejavnikov, verjetno enako pomemben kot program. Organizatorji se trudijo poiskati čim bolj izjemna okolja, ki bi v kombinaciji s privlačnim programom delala razliko glede na druge festivale. Sotočje je privlačno zaradi Soče, Tolminke, prodnate in peščene plaže ter drugih krajinskih elementov,” meni antropolog in etnolog dr. Miha Kozorog. “Če Tolminci ne bi sprejeli festivalov in njihovih gostov medse, bi teh verjetno že nekaj časa ne bilo več v kraju. Pogosto slišim mnenje, tako domačinov kot drugih, da so Tolminci lepo sprejeli festivale, ker prinašajo denar. Toda to je poenostavljanje. Tako, denimo, nekateri starejši domačini v času metal festivala oblečejo črne majice, nekateri kupijo vstopnice, pa čeprav te glasbe ne poslušajo, še številnejši se sprehodijo čez prizorišče ali vsaj razgledajo po njem. To govori o naklonjenosti do drugačnosti in do spremembe v kraju, ne pa o povzdigovanju neke podjetniške dejavnosti,” ilustrira raziskovalec na Oddelku za kulturno antropologijo in etnologijo ljubljanske Filozofske fakultete. Tolminec, nekaj časa tudi programski vodja kreativnega tabora Sajeta, je leta 2009 izdal knjigo Antropologija turistične destinacije v nastajanju: prostor, festivali in lokalna identiteta na Tolminskem, lani pa še študijo Festivalski kraji: koncepti, politike in upanje na periferiji. “Menim, da ljudje niso tako nagnjeni h kulturni uniformnosti in krajevni zamejenosti, ampak so odprti za drugačnost, razveseljuje jih, ko namesto znanih obrazov srečujejo tujce, ko se znan kraj preobrazi v srečevališče subkultur in kozmopolitsko okolje,” še dodaja.

Za uverturo v festivalsko sezono na Sotočju bo jutri poskrbel dobrodelni dogodek Tmin Rock. Celoten izkupiček festivala bodo lokalni organizatorji namenili socialnemu skladu Osnovne šole Franceta Bevka, natančneje otrokom iz socialno ogroženih družin. Nastopila bosta hrvaški glasbenik Gibonni in štajerska zasedba Mi2. “Koncert, ki ga letos organiziramo prvič, je namenjen predvsem domačinom in vključitvi lokalne skupnosti v festivalsko dogajanje v Tolminu,” je povedala Alenka Lahajnar.

Skoraj razprodan Metaldays

Prihodnji teden se začenja že enajsta izvedba festivala metal glasbe MetalDays, na katerem bo nastopilo kar 85 skupin, med drugimi Volbeat, Megadeth, Opeth, Heaven Shall Burn, Sabaton in Children of bodom. “Četudi je naš festival veliko manjši od drugih tovrstnih evropskih dogodkov, pa spada med najboljših pet metal festivalov. To pripisujemo dobri organizaciji, izbranemu programu in seveda lokaciji, ki je nenadomestljiva,” je dejal Roman Fileš, eden od organizatorjev. Že v začetku junija je bilo na voljo le še 2000 tedenskih vstopnic, zato se organizatorji nadejajo, da bo festival že kakšen dan pred začetkom razprodan. V nedeljo bodo odprli fotografsko razstavo, ki si jo bo v času festivala moč ogledati v galeriji Tolminskega muzeja in na različnih lokacijah v središču Tolmina. Na njej se bodo s fotografijami s preteklih festivalov predstavili Miha Koron, Miro Majcen, Rafael Marn, Simon Pelko, Maja Pucelj in Stipe Surać.

Glasba obrobja

Kreativni tabor Sajeta bo na svojo jubilejno 15. izvedbo privabil ustvarjalce, ki so ga zaznamovali v preteklosti, in ponudil vpogled v nove glasbene tokove, ne ozirajoč se na žanr. “Držimo se koncepta “nadžanrskega” festivala. Sledimo sodobnim glasbenim tokovom, zato bodo letos nastopili tako klasični kot jazz, etno, rock in drugi glasbeni ustvarjalci s celega sveta,” opisuje Tadej Stolič iz programske ekipe. Festival bo v svojo sredo med 30. julijem in 3. avgustom privabil nekaj sto obiskovalcev, ki se bodo lahko ustvarjalno udejstvovali v enajstih delavnicah ter med drugim prisluhnili Damirju Avdiću, Francescu Cusu s skupino The Assassins, Ireni Tomažin, zasedbi Borghesia, Bojani Šaljić Podešva, Luki Juhartu in mnogim drugim.

Znova NOFX

Festival Punk Rock Holiday bo na Sotočju združil ljubitelje trših kitarskih zvokov punk glasbe med 5. in 9. avgustom. Vstopnice gredo za med: organizatorji pravijo, da beležijo doslej najboljšo predprodajo vstopnic. Skoraj mesec dni pred začetkom festivala število prodanih vstopnic presega obisk vseh dosedanjih izvedb festivala. Osrednje skupine bodo tokrat Lagwagon, NOFX, H2O, Sick of it all, Reel Big Fish in Ignite. “Lanskoletnim novostim, kot je veganski kotiček in plačilo s karticami, se letos pridružuje še bolj pestra ponudba prehrane, boljše pivo, edini asfaltiran del pred prizoriščem pa bodo popestrili enostavni skate objekti, ki bodo na uporabo obiskovalcem z rolkami,” pravijo organizatorji.

V Tolmin prihaja Shaggy

Overjam Reggae Festival, ki bo letos od 13. do 16. avgusta in bo sklenil štiritedensko rajanje na Sotočju, bo ljubiteljem reggae glasbe ponudil bogat program nastopajočih. Poleg zvezdnika Shaggyja bodo nastopili še Chronixx, Train to Roots, Macka B, Luciano, The Skints, Dub Inc, Meta & The Cornerstones ter Zion Train. “Overjam, ki je z lansko uspešno izvedbo presegel pričakovanja tako obiskovalcev kot organizatorjev, se tokrat pridružuje največjim reggae festivalom v Evropi ter poleg glasbenega programa izboljšuje tudi obfestivalske dejavnosti in skrbi za dobro počutje svojih obiskovalcev. Portal Trivago ga je označil kot drugi najatraktivnejši evropski dogodek med novejšimi oziroma manjšimi festivali,” je povedal Sandi Maver, predstavnik slovenskih organizatorjev, ki “srce” Overjama poganjajo z italijanskimi in avstrijskimi kolegi. Seveda bodo vsi našteti festivali ponujali tudi pestro izbiro obfestivalskih dejavnosti, ki bodo obiskovalcem krajšale čas čez dan.

Tudi na LTO Sotočje se veselijo vrveža po tolminskih ulicah. “S festivali se začne naša osrednja poletna sezona. V tem trenutku imamo največ povpraševanja po nastanitvah v času festivala Metaldays, sicer pa že komaj čakamo, da se Tolmin razživi,” je sklenil Haris Bohorč iz LTO Sotočje.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano