“Glasba ji pomeni srečo in radost”

Osemletna Italijanka Igbaria Alida Shahrazad je z najvišjim možnim številom točk ena od zmagovalk slovenskega nacionalnega tekmovanja TEMSIG.

 Igbaria Alida  Shahrazad Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Igbaria Alida Shahrazad Foto: Zdravko Primožič/Fpa

“Glede na to, da je Alida učenka tržaške Glasbene matice Marij Kogoj, zamejske slovenske glasbene šole, ki je povezana v mrežo slovenskih glasbenih šol, je, čeprav se sliši nenavadno, tak rezultat možen,” pojasnjuje njena profesorica Jagoda Kjuder in dodaja: “Zadnja leta se na tržaško Glasbeno matico vpisuje vse več nadarjenih otrok iz mešanih zakonov in celo otroci italijanskih staršev, saj je z leti naša šola dobila sloves visoko profesionalne pedagoške ustanove. V času, ko je tu poučeval moj oče Oskar Kjuder, takih primerov ni bilo, danes jih je vse več.” Med tekmovalci, ki so na letošnjem TEMSIG-u zastopali zamejsko šolo, je bila še mlada Italijanka - dvanajstletna Sara Schisa, ki je tekmovala v 1.b starostni kategoriji in je osvojila zlato priznanje.

Igbaria Alida Shahrazad je - tako pripoveduje njena mamica - violino prvič vzela v roke pri osemnajstih mesecih. Kmalu sta z mamo začeli hoditi na Suzuki šolo, ki je znana po tem, da vpisuje že najmlajše. K profesorici Jagodi Kjuder na Glasbeno matico je prišla septembra lani in takrat je imela že kar veliko znanja, predvsem pa veliko veselja in ljubezni do glasbe in svojega malega instrumenta. “Glasba ji pomeni srečo in radost,” pripoveduje Alidina mama, “vadi vsak dan in pri tem zelo uživa.”

Alida ima izredne sposobnosti. Ima absoluten posluh, izreden spomin, odlične delovne navade in neskončno vztrajnost. Je mešanica maminega dela z njo, dobrih informacij in narave, ki ji je dala velik talent. Decembra lani je nastopila na tekmovanju Paolo Spincich v Trstu in tudi tam zmagala. “Kot kaže, jo to osrečuje,” pripoveduje Jagoda Kjuder, “ne vemo koliko časa bo to trajalo, upamo, da čim dlje, saj smo tako vsi srečni, poleg nje še njeni starši, jaz in korepetitorka Claudia Sedmach, ki v svoji dolgoletni karieri korepetitorja še ni naletela na tako posebnega otroka.”

Alida je iz mešanega palestinsko-italijanskega zakona. Starši so se srečali v Nemčiji in tam do nedavna tudi živeli. Med seboj govorijo nemško, vsi, vključno z Alido, pa govorijo tudi italijansko, saj ima mama italijanske korenine. “Ves ta miks kultur gotovo dobro vpliva na tega vsestransko nadarjenega otroka,” pravi njena profesorica violine. V družini je še en violinist, to je petnajstletna sestra, ki študira instrument na tržaškem Konservatoriju, starši pa niso glasbeniki, a so pri glasbeni izobrazbi svojih otrok zelo prizadevni.

Alida pravi, da zelo rada nastopa, glasba ji je zelo všeč, rada posluša Bacha. Skladbice, ki jih igra, so vse zelo lepe, pravi, najljubša pa ji je “tista Accolayeva”, ker jo igra v peti legi, zelo visoko, torej. Igra na malo violino, t.i. četrtinko, prav zdaj je čas, da bi jo zamenjala za nekoliko večjo, polovinko. Učiteljica in mama upata, da bosta našli sponzorja za instrument, ki - kot vemo - ni poceni.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. V nocojšnji oddaji Glasbeni abonma - na sporedu bo ob 20. uri - gostimo osemletno Igbario Alido Shahrazad s tržaške Glasbene matice, dobitnico dveh stotic, tiste z regijskega in tiste z državnega tekmovanja TEMSIG, ki te dni poteka na primorskih glasbenih šolah. Alida bo v oddaji predstavila svoj tekmovalni program, dela Hasseja, Srebotnjaka in Accolaya.

“Če bo nadaljevala v tem tempu, bo pri štirinajstih Alida osvojila ves dodiplomski program iz tega instrumenta, takrat bodo morali v tujini iskati dobrega profesorja,” se nasmehne profesorica Jagoda Kjuder, ki se prav dobro zaveda, da so otroci neke vrste “hazard”, še zlasti v trenutku, ko ponagajajo hormoni, se kaj kmalu vse lahko obrne na glavo.

BRANKA KLJUN (Radio Koper)


Najbolj brano