“Glasba je najmočnejši medij”

Skladatelj in multiinštrumentalist Boštjan Zobec Bastyan iz Solkana se je v minulem letu posvetil predvsem skladanju glasbe za otroke in nedavno izdal inštrumentalni album Sfere spokojnosti. Uporabil je posebna terapevtska glasbila, kot so 7-strunska pentatonična lira, kalimba, ukulele ter različna etnična tolkala.

Skladatelj in multiinštrumentalist Boštjan Zobec Bastyan poudarja, da je glasba najmočnejši medij.   Foto: Osebni Arhiv Boštjan Zobec
Skladatelj in multiinštrumentalist Boštjan Zobec Bastyan poudarja, da je glasba najmočnejši medij.  Foto: Osebni Arhiv Boštjan Zobec

SOLKAN > Sfere spokojnosti je album, ki že s prvimi toni poslušalca odvrne od vsakdanjih skrbi in ga zaziblje v svet zvokov narave ter terapevtskih glasbil.

Za izgubljeno prvinskost glasbe

Boštjan Zobec Bastyan je skladatelj in potujoči glasbenik. Glasbi skuša povrniti svojo izgubljeno prvinskost. “Ob glasbi rastemo, se učimo in postajamo bolj zavedni. Z njeno pomočjo lahko napredujemo na svoji evolucijski poti. Glasba deluje na celotnega človeka. V kolikor je harmonična, deluje harmonično, če pa je kaotična in agresivna, deluje razdiralno. Na žalost je danes vse preveč slednje in posledica tega se odraža predvsem pri otrocih, saj so najobčutljivejši člani družbe,” glasbo dojema Boštjan. Do sedaj je že izdal albume Per Intervala Insanae,Music for inner peace ter We live in spiral ter nastopal na številnih domačih in tujih festivalih.

“Navdih za tokratni glasbeni projekt sem dobil v sklopu študija waldorfske pedagogike na seminarjih priznanih pedagogov, med katerimi izstopajo Jan Thiesen, Andres Hoier, David Brierley, Godi Keller, Irena Valdes in Andrew Wolpert. Tam sem še podrobneje spoznal problematiko današnjih otrok in pomoč z glasbeno terapijo,” pravi Boštjan. Tam si je od kolegice izposodil 7-strunsko liro, odkril pentatoniko, kasneje pa naročil še kalimbo v Angliji. Nato je album nastal precej spontano.

Blagodejna pentatonika

Boštjan poudarja, da album ni namenjen izključno otrokom, temveč tudi odraslim, ki se želijo umiriti in se predati sferam spokojnosti. “Album je plod večletnega dela, ki je med drugim obsegalo predvsem spoznavanje posebnih terapevtskih glasbil, kot so 7-strunska pentatonična lira, kalimba, ukulele ter različna etnična tolkala. Prav tako je pomembno tudi kakovostno snemanje in post produkcija,” dodaja. Boštjan glasbo snema doma, pretežno zgodaj zjutraj, ko je še mir v zraku. Post produkcijo pa je v studiu naredil ob pomoči glasbenega producenta Mateja Doljaka.

Na plošči je 12 skladb, ki so izključno inštrumentalne in zaigrane v pentatonični lestvici. “Dokazano je, da pentatonika blagodejno vpliva na počutje, zato je za te namene uporabljano že stoletja,” pripoveduje. Glasbila, ki jih je uporabil, proizvajajo zelo prijeten in pomirjujoč zvok. Glasba je primerna za kontemplacijo in umiritev ter glasbeno terapijo za otroke in odrasle. Sogovornik poudarja: “Glasba je resnično najmočnejši medij. Tudi pedagogi bi se morali zavedati njene moči. Nekateri se je že.”

Med njimi je tudi učiteljica in vzgojiteljica Ksenija Kralj, ki pri svojem delu v vrtcu, osnovni šoli in šoli z učenci s posebnimi potrebami njegovo glasbo vključuje v kar največ vsebin ter jo uporablja pri dejavnostih, kot so umiritev skupine, vzpodbujanje samozavesti in vsakovrstne ustvarjalnosti ter za mehak prehod iz ene dejavnosti k drugi. “Odkrila sem, da nič ne pritegne otrokove pozornosti in ne sproži tako dobrega odziva kot umirjena glasba. Še posebej v današnjem času naglice in hitenja, ko otroci nemalokrat pridejo v vrtec ali v šolo utrujeni in potrebujejo nekaj, da pridejo spet v stik s samim seboj,” razmišlja Kraljeva.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano