“Fotografi rišemo s svetlobo”

3313 prejetih fotografij 316 avtorjev iz 52 držav - to je bera letošnjega, 6. Mednarodnega fotografskega natečaja Med nebom in zemljo, ki ga prireja Fotografsko društvo Veno Pilon. Od prispelih fotografij so jih sprejeli nekaj več kot tisoč, tekmovali so v štirih temah: narava, šport, potovanja in prosta tema. Podelili so kar 109 nagrad. Fotografije so na ogled v dvorani prve slovenske vlade še do 10. februarja.

Cihan Karaca, Turčija: Nasmeh,  bronasta medalja FIAP.
Cihan Karaca, Turčija: Nasmeh, bronasta medalja FIAP. 

AJDOVŠČINA > Med res številnimi nagradami so razglasili tudi najuspešnejšega slovenskega in tujega fotografa; med slovenskimi je ta prestižni naslov pripadel Kranjčanu Alešu Komovcu, najuspešnejši tuj fotograf po izboru žirije pa je Livinus Bleyen iz Belgije. Žirija je ocenjevala v dveh skupinah, v vsaki po trije člani, večinoma fotografi: Vasja Doberlet, Anton Tratnik, Matjaž Slejko in Marjan Artnak, John Hatfull ter Miran Krapež. Vsaka skupina žirantov je ocenjevala dve temi.

“Biti žirant je prijetna, a tudi zahtevna in odgovorna dolžnost. Zahteva dolgotrajno koncentracijo, ki je predpogoj za objektivno oceno, ki pa je vseeno obremenjena z osebnim pogledom. Težko je namreč v nekaj sekundah oceniti tehnično dovršenost, barvno skladnost, kompozicijo, izpoved in 'dobro' svetlobo. Od nje je veliko odvisno, kajti z njo pravzaprav fotografi rišemo. Ocenjujem, da smo bili žiranti pri svojem delu dokaj usklajeni. To se je pokazalo ob ponovnem pregledu najboljše ocenjenih fotografij in pri končnem izboru nagrad,” pravi predsedujoči v žiriji Anton Tratnik. Dodaja, da količina in predvsem kakovost prispelih del pri posameznih temah nista bili enakovredni. Razlika se je najbolj opazila pri fotografijah športa, ki zaradi svoje specifičnosti zahteva poseben, včasih načrtovan pristop.

“Želimo si, da bi na prihodnjih natečajih videli še več inovativnih pristopov, večjo kreativnost in fotografije, iz katerih je slutiti pripoved,” je bil do prispelih fotografij Tratnik tudi malce kritičen, pohvalil pa je korektno tehnično podporo in skrb organizatorja za dobro počutje članov žirije.

Letos so organizacijski odbor tudi nekoliko pomladili, pravi vodja odbora Alenka Čadež Kobol, poleg izkušenih “starih mačkov” Erne Furlan, Bogomirja Ipavca ter Otona Naglosta, so v ekipo vstopili Anton Tratnik, Stane Lokar in Kobolova. “S timskim delom vseh članov ekipe, medsebojno pomočjo in sodelovanjem nam je uspelo,” je sklenila Kobolova.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano