“Brez pesmi bi bilo moje življenje pusto”

Izolski hotel Delfin bo jutri zvečer gostil še enega v nizu pevskih večerov Zapojmo si, ki jih že 15 let vsak mesec pripravlja domačinka Marjetka Popovski. A to ne bo običajen večer. Marjetka je v goste povabila tudi svoje pevske prijateljice - vokalni skupini Dekleta s Škofij in Cvet v laseh ter članice pevske skupine Ivan Grbec iz Škednja pri Trstu, da bi skupaj svečano obeležili 15-letnico teh pevskih srečanj, na katerih je Marjetka s svojim glasom in kitaro segla v srce številnim upokojencem iz vse Slovenije.

Marjetka Popovski s kitaro, svojo zvesto spremljevalko. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Marjetka Popovski s kitaro, svojo zvesto spremljevalko. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > “Pri teh večerih ne gre le za to, da jaz poslušalcem nekaj zapojem, ampak jih želim predvsem animirati, da zapojejo skupaj, za mano,” pojasnjuje Marjetka Popovski.

Tudi do 300 poslušalcev

In ker so slovenske ljudske pesmi med starejšo populacijo sila priljubljene, v vseh 15 letih tako rekoč ni bilo večera, da publika ne bi pritegnila z njo. Na njenem repertoarju so ljudske pesmi z vseh koncev Slovenije, stalnica na njenih nastopih pa so tudi partizanske, domoljubne in božične pesmi. Ker hotel Delfin napolnjujejo pretežno upokojenci, ne preseneča, da se na Marjetkinem pevskem večeru zbere tudi do 300 poslušalcev. “Nekateri gostje hotela svoje bivanje v Izoli načrtujejo prav v času, ko je na programu pevski večer,” pojasnjuje Marjetka. “Petje pa privablja v hotel Delfin tudi vse več domačinov, kar samo potrjuje, da so takšni večeri več kot dobrodošli,” je zadovoljna.

Marjetka Popovski pravi, da rada poje, kar pomni. “Brez pesmi bi bilo moje življenje pusto,” prizna. Ljubezen do petja že 15 let združuje z veliko naklonjenostjo, ki jo ima do starejših. Začelo se je v izolskem domu upokojencev, kjer je delala kot fizioterapevtka. Ustanovila je pevsko skupino Val morja in ansambel Marinaio bend. V skupino je bilo vključenih približno 30 stanovalcev, ki so prepevali in tudi igrali različne inštrumente, od harmonike, violine, kitare, činel, tolkalc in tamburinov do bobnov. Njena glasbeno-terapevtska skupina pa je kmalu začela nastopati tudi izven doma upokojencev. In ko so jih v hotelu Delfin povabili, naj zapojejo in zaigrajo tudi njihovim gostom, so dejansko postavili temelje za priljubljene mesečne pevske večere, ki trajajo že polnih 15 let.

“Naši pevci in glasbeniki so prav živeli za te nastope. Gospe so se frizirale, si kupile nove nogavice, se lepo uredile,” pripoveduje njihova vodja. V skupino so se vključili tudi nekateri zaposleni, sorodniki in drugi podporniki. “Veliko smo nastopali, tudi po drugih koncih Slovenije in v zamejstvu,” pripoveduje. A čas in bolezen sta v nekaj letih zelo spremenila sestavo pevske skupine, ki je morala svoje nastope zato omejiti.

Že 15 let prepevajo z njo

V hotelu Delfin pa so želeli, da bi s pevskimi večeri kljub temu nadaljevali. “Najprej nisem vedela, kako naprej. Nato pa sem vzela v roke svojo kitaro, šla na oder in zapela. In ljudje so zapeli z mano. In prepevajo že 15 let. Veste, pesmi so zelo nalezljive,” pove v smehu. Ker pravijo, da dober glas seže v deveto vas, se je tudi glas o pevskih večerih v hotelu Delfin kmalu razširil. “Obiskovalci so me začeli vabiti v svoje kraje; pa ne samo tukaj pri nas, po Istri, ampak tudi drugam po Primorski.” Kmalu so začela prihajati vabila tudi bolj od daleč. “Pred šestimi leti so me povabili celo v Avstralijo,” se zasmeje Marjetka Popovski. Z južne poloble se je glas razširil v Švico, od tam v Francijo, pa na Hrvaško, Bosno in ostale države nekdanje Jugoslavije, letos pa je gostovala tudi v domovini svojega očeta - Makedoniji.

Marjetka je v živo na pevskih večerih v hotelu Delfin posnela tri zgoščenke - dve z ljudskimi in eno s partizanskimi pesmimi. Za svoje delo na področju glasbe je leta 2003 prejela občinsko nagrado, leta 2008 pa tudi priznanje Andragoškega centra Slovenije za izjemne strokovne in promocijske dosežke pri bogatitvi znanja drugih.

Čeprav je pred štirimi leti šla na samostojno poklicno pot, se v izolski dom upokojencev, kjer je delala kar 26 let, rada vrača. “Lani sem še vodila pevsko skupino, letos pa zaradi pomanjkanja časa pridem le kakšno zapet in zaigrat,” je povedala.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano