Župan na sodišče v vlogi razžaljenega

Koprski župan Boris Popovič nima več takšnih zdravstvenih težav, zaradi katerih ne bi mogel na sodišče. Včeraj pa na koprsko sodišče ni prišel v vlogi obtoženega, temveč kot oškodovanec. Zaradi razžalitve koprskega župana se je včeraj namreč zagovarjal Zdravko Vatovec, ki je marca 2012 pod članek, objavljen na spletnem portalu Obala.net, napisal žaljiv komentar.

Borisa Popoviča sta  na sodišču spremljala odvetnika Marko Bošnjak (levo) in Gorazd Gabrič 
 Foto: Sijan Pretnar
Borisa Popoviča sta na sodišču spremljala odvetnika Marko Bošnjak (levo) in Gorazd Gabrič  Foto: Sijan Pretnar

KOPER > Zdravko Vatovec, 80-letni upokojeni ljubiteljski arhitekt, je marca 2012 pod članek o nadstreških za kolesa z naslovom Presedlajmo na kolo zapisal več žaljivk na račun koprskega župana Borisa Popoviča. Označil ga je za “balkanoida brez pameti, znanja in kulture urbaniziranega človeka”, “nepopravljivega čobana” in “kroničnega osiralca Kopra”. Popovič je proti Vatovcu vložil ovadbo, tožilstvo pa nato obtožbo zaradi kaznivega dejanja razžalitve.

“Oškodovanec v tej zadevi je mesto Koper,” je začel svoj zagovor Vatovec, nato pa dodal, da so nadstreški navadni kokošnjaki. “Postavljati jih je začel že župan šibkega spomina Aurelio Juri,” je še dodal in pojasnil, da je Popoviču, ko so začeli postavljati nadstreške za kolesa, poslal pismo. “A ni pomagalo nič,” je še dejal. Včeraj je vztrajal pri zapisanem v omenjenem komentarju ter nanizal nove žaljivke na županov račun.

“Gospoda župana boli križ. Ko me boli koleno, se namažem z naklofenom. Mogoče bi pomagalo tudi njemu,” se je obregnil ob županova opravičila, zaradi katerih ga prejšnji teden ni bilo na sodišče v Ljubljani in Kopru. Vatovec je med drugim omenil odločitev evropskega sodišča, ki je razveljavilo obsodbo Francoza. Tudi ta ni skoparil s prostaškimi žalitvami na račun nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Sodišče je oprostilo tudi italijansko mater samohranilko, ki je razžalila predsednika Giorgia Napolitana. Presodili so, da ima pravico do političnega mnenja. “Tudi v mojem primeru je šlo za kritiko dogajanja v Kopru ... Ne bom se branil, ker mi je to izpod časti. Onesnaževanje Kopra teče naprej, pa ne samo urbanistično, temveč tudi družbeno,” je še dodal.

“Vatovec pretirava, to presega vse meje dobre okusa. Bil sem užaljen, kot že mnogokrat. Že večkrat je bil tudi obsojen, a ga to ne ustavi,” je razloge za ovadbo proti Vatovcu opisal Popovič. “Dokler se ne skidaš z županskega stolčka,” je s klopi pripomnil Vatovec. “Obsojen sem bil, ker sem novinarki rekel, da je ljubica Brede Pečan, pa sem mislil, da je bila ljubljenka. Ne vem, kakšno kazen bi si Vatovec sploh zaslužil,” je še povedal Popovič in dodal, da nikomur ne želi nič slabega, a takšen način po njegovih besedah res ni primeren in se ne spodobi. Povedal je še, da so ga na žaljiv komentar opozorili drugi, nato pa ga je prebral tudi sam.

Odvetnik Marko Bošnjak je v Popovičevem imenu dejal, da njegov klient v tem postopku uveljavlja premoženjsko pravni zahtevek v višini 2000 evrov. Popovič pa je dodal, da bo denar, če bo sodišče ugodilo zahtevku, namenil v humanitarne namene, otrokom, ki potrebujejo pomoč. Dodal pa je še, da ga je Vatovec razžalil tudi na včerajšnji obravnavi. “Prizadet sem, zmerjal me je, primerjal z mafijo,” je poudaril. Vatovca je tudi sodnica opozorila, naj pazi na besede, saj ne želi, da bi na obravnavi nadaljeval s kaznivim dejanjem. Popovič pa se je ob tem spomnil svojega primera, ko ga je na sojenju zaradi razžalitve upokojenega kriminalista doletela še ena tožba in je bil tudi zaradi te razžalitve nato spoznan za krivega.

Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo 6. oktobra, dan po lokalnih volitvah.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano