Župan je s kriminalistom sklenil sporazum

Današnji predobravnavni narok, na katerem bi se morala koprski župan Boris Popovič in odgovorna urednica občinskega glasila MOK Andreja Čmaj Fakin izreči o krivdi za očitano kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, s katerim naj bi posegla v čast in dobro ime koprskega kriminalista Nermina Dediča, se je končal brez tega, praktično brez besed.

Koprski župan Boris Popovič Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Koprski župan Boris Popovič Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Javnosti tako ostaja skrito, če sploh in koliko bosta morala Boris Popovič in Andreja Čmaj Fakin plačati Nerminu Dediču v zameno za to, da je umaknil predlog za pregon. Prav tako niso znane druge podrobnosti sporazuma.

Koprski župan je včeraj na sodišče prišel z odvetnikoma Urošem Čopom iz odvetniške pisarne Senica in Luko Zajcem iz odvetniške družbe Čeferin, odgovorno urednico MOK pa je spremljal odvetnik Branko Gvozdič. Dedič je za zastopanje pooblastil odvetnika Borisa Kandutija.

Že pred začetkom predobravnavnega naroka, takoj ko je sodnica Tatjana Pavlovec k pultu povabila Popoviča, je odvetnik Gvozdič povedal, da so stranke sklenile pisni sporazum, ki pa je zaupne narave. Sodnici Pavlovec je zato predlagal, da izključi javnost, kar je nato tudi storila.

Sodnica je zavrnila obtožbo

Po nekajminutnem predobravnavnem naroku in kratkem premoru je sodnica le še razglasila sodbo, s katero je zavrnila obtožbo zoper Popoviča in Andrejo Čmaj Fakin. Pojasnila je, da je Dedič umaknil predlog za pregon, ki je bil sploh podlaga za predkazenski postopek, sodno preiskavo in nazadnje obtožbo. Ob takšnem razpletu sodnica drugega kot zavrniti obtožbo ni mogla storiti. Dodala je še, da bo vsaka stran plačala svoje stroške. Obe strani sta se odpovedali tudi pravici do pritožbe.

Po razglasitvi sodbe odvetniki niso želeli razkriti nobene podrobnosti. Odvetnik Kanduti tako ni odgovoril na vprašanje, ali zaupni sporazum vsebuje tudi plačilo odškodnine Dediču, napotil nas je na svojega klienta, ki pa včeraj ni bil dosegljiv. V molk so se zavili tudi drugi odvetniki.

Tožilstvo je obtožbo vložilo zaradi razžalitve in žaljive obdolžitve, in sicer zaradi zapisov v občinskem glasilu MOK. Popovič je decembra leta 2010 med drugim izjavil, “da je vodja preiskave oziroma številnih preiskav proti županu Mestne občine Koper ali prikrito proti Mestni občini Koper kriminalist, ki se v popoldanskem in verjetno tudi v dopoldanskem času ukvarja s preprodajo rabljenih avtomobilov, ki jih kupi, malo predela, zavrti števec nazaj in jih za višjo ceno nato proda ...”

Lani je priznal

Dedič je takrat vodil preiskavo domnevno spornega nakupa svetil na Ukmarjevem trgu. Čmajeva pa naj bi kot odgovorna urednica MOK po obtožbi dovolila objavo članka z naslovom “Prišli so naredit šov” in fotografij z žaljivimi podpisi. V komentarju, ki ga je objavila decembra leta 2010, je med drugim zapisala, da naj bi kriminalisti “v okviru zrežirane hišne preiskave fotokopirali identično dokumentacijo, kot jim jo je občina odstopila že pred več kot poldrugim letom”.

To je bila za koprskega župana že druga obtožba zaradi razžalitve in žaljive obdolžitve koprskega kriminalista Dediča. Novembra leta 2013 je med drugim razlagal, da Dedič zdravi svoje osebne travne na račun davkoplačevalcev ... Popovič je pred letom dni na predobravnavnem naroku prvič sploh priznal krivdo za očitano kaznivo dejanje in si prislužil 1500 evrov denarne kazni, plačati pa je moral tudi 150 evrov sodne takse in stroške sojenja. Koprski župan je bil sicer zaradi žalitev že večkrat obsojen na pogojne ali denarne kazni.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano