Žrtve tožari staršem

“Kaj veste, da vaš sin konzumira malo več od trave?” je mater mladoletnika, ki naj bi ga novembra pretepel in po njem uriniral, vprašal obtoženi Izolan in ji povedal, da jemlje tudi kokain. Včeraj pa je lastnika hiše v Cepkih vprašal, če ve, da mu denar krade njegov sin. Izolanu sodijo zaradi tatvine, nasilništva, poškodovanja tuje stvari in ponarejanja.

 Foto: STA
Foto: STA

KOPER > “Kaj veste, da vam vaš sin krade denar?” je 41-letnega domačina iz Cepkov, potem ko je povedal, kako jih je novembra nekdo okradel, včeraj vprašal 21-letni Izolan Rok K. Po mnenju tožilstva je v hišo v Cepkih vlomil prav Izolan, ta pa je včeraj hotel krivdo zvaliti na sina lastnika hiše. “Nasprotujem vprašanju! Že zadnjič ste žalili priče, nehajte žaliti,” se je na njegovo vprašanje ostro odzvala tožilka Polona Veberič.

Sodnica Tatjana Pavlovec vprašanja ni dovolila, je pa pričo vprašala, ali mu je iz hiše kdaj zmanjkal denar. Odgovoril je, da mu je res in dodal, da takrat v njihovo hišo ni nihče vlomil. Obtoženi je nadaljeval in vprašal, če je imel njegov sin težave z izsiljevanjem, pa mu je 41-letnik odgovoril, da o tem ne ve nič. Na vprašanje tožilke, ali sumi, da mu je sef z vso vsebino ukradel sin, je odgovoril, da ne, ker je bil takrat v šoli. “Ne razumem pa, kako je moj sin obtožil prav njega,” je dejal in z roko pokazal na obtoženega. “Jaz ga danes prvič vidim, pri nas ni bil še nikoli.”

Prijateljski pretep

S pričanjem lastnikov hiše v Cepkih, njunega sina in sosede, ki je videla dva sumljiva mladeniča v bližini hiše ter ju opisala, se je včeraj nadaljevalo sojenje Izolanu, ki je poleg vlomne tatvine v Cepkih obtožen še zaradi nasilništva, poškodovanja tuje stvari in ponarejanja.

V priporu je že od konca lanskega novembra, potem ko naj bi skupaj z mladoletnikom v kamp prikolici v zaselku Urbanci nad Plavjami štiri ure pretepal in se izživljal nad dvema mladeničema. Obtožil naj bi ju, da sta imela nekaj z njegovim dekletom, med pretepanjem naj bi svojega pajdaša polil z žganjem po hrbtu in mladoletnikoma ukazal, naj ga ližeta. Po njiju naj bi uriniral, enega pa poskušal daviti z okenskim tesnilom, nato naj bi za njim tekel z nožem in mu grozil, da ga bo ubil. Ko je zbežal, naj bi razbil njegov motor in čelado.

“Ni bilo tako hudo, kot je tukaj opisano,” je v svojem zagovoru dejal Izolan na prvi obravnavi. “Vsi smo se ga napili in na koncu sva se nekaj brcala, porivala in ko me je začel daviti, sem v samoobrambi reagiral tako, kot sem. Šlo je bolj za prijateljski pretep.” Priznal je le, da je potem iz jeze razbil njegov motor in dodal, da mu je za to žal. O tatvini sefa iz hiše v Cepkih je zatrdil, da ga on ni vzel in vztrajal, da je bil tistega jutra s prijateljem, o šasiji motorja brez označbe, zaradi katere mu tožilstvo očita ponarejanje, pa je dejal, da jo je kupil po spletu in si sestavil motor.

Grozila z ubojem?

Povsem nasprotno je povedal prvi od njegovih dveh žrtev, mladoletnik s Škofij. “Tepla sta naju ves čas. Klical je tudi svojo punco in ji rekel, naj posluša, kako nas tepe. Prosil sem, če me pusti, da grem domov, pa je rekel, da ne bom šel nikamor, dokler se ne bo on tako odločil. Bil sem prestrašen, oba sva se bala reagirati, ker sta nama grozila z nožem. Potem smo šli ven in nama je rekel, da imava deset minut časa, da se pogovoriva, potem pa da naju bosta ubila,” je povedal mladoletni Škofjot.

Takrat naj bi mu popustile zavore, skočil naj bi na Izolana in ga začel daviti, ko se je Izolan rešil njegovega prijema, pa je zbežal v Urbance in potrkal na vrata svoje bivše sošolke. Njen brat ga je nato odpeljal domov, kjer je zbudil starše in jim povedal, kaj se je zgodilo.

“Malo smo se tepli”

Druga domnevna žrtev Izolana, mladoletnik s Sermina, pa napada nanju ne dojema tako hudo kot Škofjot. “Saj smo se verjetno vsi že kdaj pretepali, ko smo bili pijani. Ta dogodek se mi ni zdel nič posebnega, da bi ga prijavil na policijo,” je povedal. Šele ko sta ga zbudila starša, ki sta ju klicala starša Škofjota, se je odločil, da bo tudi sam povedal, kako je bilo.

Je pa tudi on potrdil, da je moral njegov prijatelj lizati Izolanovega pajdaša po hrbtu, da ju je Izolan tepel s pestmi in nogami, da mu udarcev ni vračal in da se je bal. “Potem pa se je umiril in me prosil, če ga peljem k njegovemu dekletu. Bil je tako pijan, da me je med vožnjo zamenjal za nekoga drugega,” je povedal o Izolanu.

“Bil je v hudem šoku, moker, umazan, paničen, da ga bo Rok ubil. Najprej sva mislila, da ni priseben, ko naju je prepričal, da je, sva klicala mamo njegovega prijatelja,” je povedala mati mladoletnika s Škofij. “Bilo je tako grozljivo, da najprej nisva dojela, da je sploh res,” je dodala. Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji teden.

DANIJEL CEK


Najbolj brano