Vložili obtožbo proti Senici in Tovšakovi

Specializirano državno tožilstvo je po informacijah POP TV vložilo obtožnico zoper odvetnika Mira Senico. Očitajo mu, da je pri svetovanju pri nakupu delnic Delamarisa k zlorabi položaja napeljeval nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak, s čimer naj bi pridobil 1,35 milijona evrov. Očitajo mu tudi pranje denarja.

Miro Senica Foto: STA
Miro Senica Foto: STA

LJUBLJANA > Za svetovanje pri nakupu delnic Delamarisa naj bi Vegrad plačal 1,35 milijona evrov, denar pa naj bi končal pri Miru Senici. Hilda Tovšak je obtožena zlorabe položaja, ker naj bi plačala fiktivne storitve in oškodovala Vegrad.

Blanko Muster in Olgo Zaviršek obtožnica bremeni pomoči pri kaznivih dejanjih. Čeprav je bila sprva med osumljenimi pranja denarja tudi odvetnikova hči Maruša Senica, je zdaj ni med obtoženimi, mora pa vseeno vrniti nezakonito pridobljeno premoženjsko korist, to je 1,35 milijona evrov, poroča POP TV.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so aprila 2013 izvedli več hišnih preiskav zaradi kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete na območju policijskih uprav Ljubljana, Koper in Celje. Pridržali so štiri osebe. V preiskavi zlorabe položaja in pranja denarja je ena izmed hišnih preiskav potekala tudi v odvetniški hiši Senica, pri čemer so pridržali Mira Senico in njegovo hči Marušo Senica.

Kriminalisti so iskali dokaze o spornem milijonskem nakazilu oziroma domnevni proviziji, ki naj bi jo Vegrad plačal pri nakupu podjetja Delamaris za dobrih 13 milijonov evrov. Hilda Tovšak je namreč leta 2007 sklenila pogodbo o svetovanju pri nakupu delnic z družbo Bužekijan, ki jo je zastopala Blanka Muster. Šlo naj bi za fiktivno storitev, ki ni bila opravljena, denar pa naj bi bil namenjen Senici.

STA


Najbolj brano