Znova o 72 kilogramih kokaina

Na koprskem okrožnem sodišču se je včeraj začelo ponovno sojenje 45-letnemu Matevžu Jenku. Sodnica ga je pred skoraj tremi leti zaradi sodelovanja pri domnevnem tihotapljenju 72 kilogramov kokaina iz Kolumbije obsodila na pet let in tri mesece zapora, a je višje sodišče sodbo razveljavilo. Jenko je včeraj vztrajal, da ni sodeloval pri tihotapljenju kokaina.

Pred tremi leti je sodnica Matevža Jenka obsodila na pet let 
in tri mesece zapora, višji sodniki pa so sodbo razveljavili.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Pred tremi leti je sodnica Matevža Jenka obsodila na pet let in tri mesece zapora, višji sodniki pa so sodbo razveljavili.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Obtoženega Matevža Jenka so včeraj na koprsko sodišče pripeljali iz ljubljanskega pripora, kjer se je spet znašel zaradi domnevnega sodelovanja pri tihotapljenju večjih količin prepovedanih drog iz Južne Amerike. A to je že druga zgodba. Na koprskem sodišču so mu znova začeli soditi zaradi večjega tovora kokaina, ki je pred skoraj osmimi leti v koprsko pristanišče priplul iz Kolumbije.

V dveh zabojnikih je bilo 3217 vreč lepila za polaganje ploščic. Cariniki so se na podlagi analize tveganja odločili za podroben pregled. Ugotovili so, da so nekatere vreče precej lažje kot druge. Preliminarni test ni pokazal nič nenavadnega, a so vseeno poklicali še kriminaliste, ki so na center za forenzične preiskave poslali vzorce snovi. Nekaj ur za tem so že imeli odgovor - snovi je bil primešan kokain. Izračunali so, da bi lahko iz vreč lepila izločili 72 kilogramov kokaina.

Tovor, v katerem ni bilo več vreč s kokainom, so organizatorji najprej odpeljali v Maribor, ga tam uskladiščili, del pa prepeljali v Litijo. Prepovedana droga je bila sicer namenjena na Nizozemsko.

Jenko je bil že večkrat obsojen zaradi poslov s prepovedano drogo. Na Interpolovem seznamu iskanih se je znova znašel lani, ko so ga povezali z združbo, ki naj bi tihotapila kokain iz Južne Amerike, Jenko pa naj bi po poročanju nekaterih medijev sodeloval pri nakupu osmih kilogramov kokaina. V ljubljanskem priporu je od julija lani.

Iskali so ga s tiralico

Koprski kriminalisti so po končani preiskavi ovadili šest osumljenih, tožilstvo pa je spisalo obtožbo za štiri obtožene. Posel naj bi organiziral Vid Pavšič iz Ljubljane, sodelovali pa naj bi že pokojni Ljubiša Aleksić, Berislav Miličević z Dolenjske in danes 45-letni Matevž Jenko iz Ljubljane. Trojici so začeli soditi, za Jenkom pa so se izgubile vse sledi. Aleksića je sodišče obsodilo na šest let zapora, Pavšiča na sedem let, Miličevića pa je oprostilo. Višje sodišče je sodbo nekoliko spremenilo in obema obsojenima za leto znižalo zaporno kazen.

Za Jenka pa je sodišče razpisalo mednarodno tiralico, na podlagi katere so ga odkrili v Dominikanski republiki. Tam so mu spomladi leta 2012 odrekli gostoljubje in ga posadili na letalo za Pariz, kjer so ga prijeli in nato izročili Sloveniji.

Sodnica Orjana Trunkl je spomladi leta 2013 Matevža Jenka obsodila na pet let in tri mesece zapora. Presodila je, da je v sodnem spisu dovolj dokazov za obsodbo, čeprav je odvetnik Krstić vztrajal, da proti njegovemu klientu ni nobenih dokazov in bi ga moralo sodišče oprostiti. Višji sodniki so sodbo razveljavili zaradi dvoma v nekatere zaključke prvostopenjskega sodišča. Na ponovnem sojenju bo moralo sodišče ponovno presoditi prav stike med Pavšičem in Jenkom.

Vztraja, da ni kriv

Jenko je na sodišču ves čas zanikal krivdo. “Tega nisem storil, o tem ne vem ničesar,” je povedal v svojem zagovoru. Sodnica Orjana Trunkl je včeraj prebrala njegovo izjavo in ostalo dokumentacijo. Jenko je že na prvem sojenju pojasnil, da je bil z Vidom Pavšičem v Bogoti zato, ker ga je Pavšič tja povabil. Jenko je bil namreč zaposlen pri Pavšiču kot pospeševalec prodaje. Jenko je bil takrat v hudi osebni stiski in je poskušal narediti samomor. V sodnem spisu je o tem tudi dokumentacija iz kliničnega centra. “V Bogoti sem bil na dopustu,” je takrat povedal. Ni pa videl, da bi se Pavšič s kom sestajal.

V sodnem spisu je tudi zdravstvena dokumentacija njegovih hčerk, ki sta avtistki. Jenko je na sodišču že pred leti pojasnil, da je bil v Dominikanski republiki z družino prav zaradi zdravja obeh hčerk. Odvetnik Milan Krstić, ki zagovarja Jenka, je sodišču predlagal, da se seznani s sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, s katero je zaradi zlorabe položaja obsodilo Jenka (kazen bi lahko prestal z družbeno koristnim delom). Jenko in njegov odvetnik sta že na prvem sojenju namreč pojasnjevala, da se je Jenko s Pavšičem dobival prav zaradi teh kaznivih dejanj. Šlo naj bi za poslovanje slamnatih družb, pri čemer naj bi Jenko deloval kot prevoznik denarja.

Sodnici je odvetnik Krstić predlagal, da Vida Pavšiča zasliši tudi na ponovljenem sojenju, s čimer se je strinjala tudi tožilka. Zaslišali naj bi ga v začetku februarja. Sicer pa so včeraj brali listinske dokaze in poslušali posnetke telefonskih pogovorov. SIJAN PRETNAR


Najbolj brano