“Zmeraj bi bilo lahko še hujše”

Sežanski gasilec Martin Bevk je v soboto reševal ukleščenega glasbenika iz Ljubljane, ki je v nesreči izgubil 19-letno dekle. “Zmeraj je lahko še hujše”, pravi in opozarja, da bi bila nesreča veliko bolj tragična, če bi se zgodila samo sto metrov prej, na viaduktu.

Martin Bevk Foto: Danijel Cek
Martin Bevk Foto: Danijel Cek

SEŽANA > “O nesreči smo podrobno razpravljali s kolegi,” pravi gasilec sežanskega zavoda za gasilno in reševalno službo Martin Bevk, ki je bil v prvi sežanski ekipi, ki je prihitela na kraj množične nesreče. “Ko gre taka nesreča enkrat mimo, gledamo slike in tuhtamo, kaj bi se dalo bolje rešiti, kaj bi lahko šlo slabše. In na koncu skoraj vedno ugotovimo, da smo imeli še srečo, da bi bilo lahko še hujše.”

Bevk si ne more predstavljati, kaj bi se zgodilo z udeleženci nesreče, če bi avti in tovornjaki trčili sto metrov prej, na viaduktu Goli vrh. Med betonskima ograjama obeh smeri avtoceste je približno dva metra široka reža, ki je preživeli ne bi mogli preskočiti, ob desnem robu avtoceste je za ograjo prav tako praznina ... “Onemogočeno bi bilo reševanje, ljudje pa se ne bi imeli kam umakniti. Verjetno bi bilo veliko več ranjenih, morda tudi mrtvih,” je pojasnil.

Bevk je v soboto skupaj s kolegom in senožejskima kolegoma reševal Ljubljančana, ki je bil ukleščen v sivem passatu.

“Imel je stisnjeno nogo, avto je bil zmečkan pod dvema tovornjakoma. Trdil je, da je bila v avtu tudi njegova sestra, reševalci pa so nam povedali, da je govoril o dekletu, ki je izstopilo iz avta. Še danes ne vemo, ali sta bili v avtu dve ali samo eno dekle. Žal so dekle, ki je vozilo, potem res našli mrtvo pod prikolico prednjega tovornjaka,” se spominja.

Da so lahko rešili Ljubljančana, so morali z električno žago odrezati del branika prikolice tovornjaka, niso pa smeli rezati z brusilko, ker je močno zaudarjalo po bencinu. Mladeniča so nato le rešili in ga predali reševalcem. DC


Najbolj brano