Življenje se lahko v nekaj trenutkih razsuje

Letošnji svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je namenjen obravnavi po prometni nezgodi, s poudarkom na zdravstveni in psihološki oskrbi. Predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba pravi, da je treba za žrtve prometnih nesreč skrbeti tudi po končani rehabilitaciji, pa tudi za svojce, ki so v nesrečah izgubili najbližje.

Na svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč po 
številnih krajih gorijo sveče. Foto: STA
Na svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč po številnih krajih gorijo sveče. Foto: STA

LJUBLJANA, PRIMORSKA > Prometne nesreče zaznamujejo življenja poškodovanih, njihovih svojcev, pa tudi svojcev umrlih in - ne nazadnje - tudi povzročiteljev. V Sloveniji 20. november, svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, letos zaznamujemo desetič. Prvenstveno vlogo pri tem ima Zavod Varna pot. Predsednik zavoda Robert Štaba pravi: “Bolečina svojcev in poškodovanih v nezgodah je bila predolgo skrita, zato je prav, da se včasih tudi bolj jasno in glasno izpostavi, da kljub napredkom še nismo dosegli ciljev. Potrebno je narediti še veliko, da dosežemo vizijo nič.”

Po besedah Ivana Kapuna z generalne policijske uprave policisti obravnavajo prometne nezgode po pravilih, strokovno in profesionalno, v zadnjih letih pa so k temu dodali še “z občutkom”. Pomembno je, da so policisti posebej pripravljeni in usposobljeni, saj morajo, med drugim, tudi posredovati informacije svojcem.

“Nekaj trenutkov je dovolj, da se življenje, ki ga poznamo, razsuje v nič,” pravi klinična psihologinja Vesna Radonjič Miholič. Posledice so običajno dolgotrajne in prav je, da se tistim, ki jih je nesreča prizadela, ponudi pomoč takoj in čim bliže njihovega doma.

Številne aktivnosti ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč že potekajo, v njih sodelujejo tudi šole in vrtci. Otroci namreč s svojimi izdelki in na svoj način sporočajo: “Hvala, ker ste odgovorni!”

Osrednja obeležitev dneva spomina na žrtve prometnih nesreč bo jutri ob 17. uri pred ljubljansko mestno hišo, predvidoma se je bo udeležila tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc. V Kobaridu pred OŠ Simona Gregorčiča pripravljajo prireditev že danes dopoldne, v Postojni bo komemoracija s prižigom svečk jutri ob 17. uri, v Pivki pa v nedeljo ob 17. uri v bližini krožišča.

SK


Najbolj brano