Živčec Kalanovi ne bo treba plačati

Nekdanji direktorici Zdravstvenega doma (ZD) Izola Gordani Kalan Živčec po sodbi prvostopenjskega sodišča ne bo treba plačati dobrih 84.000 evrov odškodnine, ki jo je od nje s tožbo zahtevalo vodstvo ZD Izola zaradi odškodnine odpuščenemu nekdanjemu pomočniku direktorja in zdaj zaposlenemu v ZD Robertu Mulcu, poroča današnje Delo.

Gordana Živčec Kalan  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Gordana Živčec Kalan  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Gordano Živčec Kalan je vodstvo ZD Izola tožilo za 84.259 evrov in obresti od 12. aprila 2012, ker je ukinila delovno mesto pomočnika direktorja in s tem posledično odpovedala pogodbo o redni zaposlitvi Robertu Mulcu. Ta je nato vložil tožbo na delovnemu sodišču, ki je ugotovilo, da Živčec Kalanova pred odpovedjo zaposlitve Mulcu ni pridobila soglasja sveta zavoda, katerega predsednik je bil kot predstavnik zaposlenih prav Mulec.

V ZD so pod vodstvom novega direktorja Evgenija Komljanca Mulca najprej ponovno zaposlili, nato pa z njim sklenili zunajsodno poravnavo, v okviru katere so mu izplačali 15.000 evrov odpravnine in 25.000 odškodnine. Vsoto je ZD skupaj z dajatvami, prispevki in obrestmi hotel iztožiti od Živčec Kalanove. V ZD Izola so povedali, da so Mulcu odpravnino v višini 15.000 izplačali, ker je imel pravico zahtevati kar 104.000 evrov, piše Delo.

Gordana Živčec Kalan se je branila, da je za postopek odpovedi Mulcu najela odvetnika Janeza Stuška in da je nihče ni opozoril, da bi bilo v postopku kar koli nezakonitega. To so menda spregledali celo trije odvetniki in pozneje potrdili člani sveta zavoda. Da gre za pravilno odločitev, po njenem mnenju dokazuje to, da v ZD Izola niso več zaposlili pomočnika direktorja, ki ga tako majhen zavod sploh ne potrebuje.

Sodnica Anica Posega Čeč je poudarila, da v zakonu o zavodih odškodninska odgovornost poslovodij ni urejena. “Sodišče je presodilo, da je ravnala vestno, pošteno in ni opustila svojih zakonskih dolžnosti, poleg tega pa da ni šlo za dejanje, ki bi bilo motivirano s povzročitvijo škode zdravstvenemu zavodu,” povzema Delo.

Sodnica je ugotovila celo, da je bila odpravnina Mulcu po njegovi ponovni zaposlitvi v nasprotju z namenom in smislom instituta odpravnine in da so poravnavo v ZD Izola sklenili zato, da bi plačan znesek Mulcu prevalili na Živčec Kalanovo. Zaradi vseh teh razlogov je koprska okrožna sodnica odškodninski zahtevek zavrnila.

Komljanec je za Delo povedal, da se pritožbi še niso povsem odrekli, vendar se nagiba k temu, da se ne bi pritožili. Živčec Kalanova se po navedbah Dela medtem sprašuje, kdo bo od Komljanca terjal povrnitev škode, ki je nastala ZD.

STA


Najbolj brano