Zidar v ustavno pritožbo

Zagovornik nekdanjega prvega moža padlega gradbenega velikana SCT Ivana Zidarja Boštjan Podgoršek je v zadevi Čista lopata vložil ustavno pritožbo. Podgoršek je v današnji izjavi za TV Slovenija ocenil tudi, da Zidar v tem primeru zaradi slabega zdravstvenega stanja nikoli ne bo sedel za rešetke.

Zagovornik nekdanjega prvega moža padlega gradbenega velikana SCT Ivana Zidarja Boštjan Podgoršek je v zadevi Čista lopata vložil ustavno pritožbo. Foto: STA
Zagovornik nekdanjega prvega moža padlega gradbenega velikana SCT Ivana Zidarja Boštjan Podgoršek je v zadevi Čista lopata vložil ustavno pritožbo. Foto: STA

LJUBLJANA > Podgoršek je spomnil, da do 20. novembra tako ali tako velja odlog izvrševanja kazni. Komisija za fakultetna izvedenska mnenja ljubljanske medicinske fakultete je namreč ugotovila, da nekdanji direktor SCT Ivan Zidar zaradi slabega zdravstvenega stanja ni sposoben prestajati zaporne kazni v zadevi Čista lopata.

Glede na Zidarjevo zelo slabo zdravstveno stanje pa je po Podgorškovem mnenju nerealno pričakovati, da jo bo kdajkoli odslužil.

Zidar je bil v zadevi Čista lopata oziroma zaradi dogovarjanja pri pripravi ponudb na javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na letališču Jožeta Pučnika in podkupovanja ter sostorilstva pri tem kaznivem dejanju, ki je po odmevnih aretacijah prišla v javnost februarja 2008, pravnomočno obsojen na leto in dva meseca zapora.

Podgoršek je danes povedal še, da je v tej zadevi vložil ustavno pritožbo in pričakuje njen ugoden izid. Ustavna pritožba sledi oktobrski odločitvi Vrhovnega sodišča, ki je zavrnilo večino zahtev za varstvo zakonitosti v tem postopku, tudi Zidarjevo. Postopek je namreč po mnenju sodišča od zahteve za preiskavo do sodbe potekal zakonito.

Zidar bi se moral danes udeležiti obravnave v še enem od sodnih postopkov, v katerem je med obtoženimi. Gre za sojenje zaradi domnevno fiktivnih svetovalnih poslov iz let 2003 in 2004 med SCT in družbo Big Trading. Vendar pa ga še enkrat več ni bilo. Podgoršek je Zidarja tudi tokrat opravičil, in to do konca meseca. Predlagal je še, da se ga izloči tudi iz tega postopka. Zoper nekdanjega prvega moža SCT sicer poteka več kazenskih postopkov, a se jih Zidar ne udeležuje.

Prvostopenjsko sodišče bo zdaj ponovno odločalo o njegovi procesni sposobnosti. Višje sodišče je namreč januarja ugodilo pritožbi tožilstva in razveljavilo sklep, s katerim je sodišče lani zaradi procesne nesposobnosti ustavilo dva kazenska postopka zoper Zidarja, med drugim v zadevi Fiesa.

STA


Najbolj brano