Žica ne bo vplivala na sodelovanje policij

“V Italiji že leta živimo s povečanim tokom migracij, predvsem na Siciliji in na jugu države. Pa to ni povzročilo zmanjšanja števila turistov. Sicilija je še vedno polna turistov in so vedno zaželeni,” je na vprašanje o morebitnem negativnem vplivu bodeče žice za turizem v Istri včeraj odgovorila direktorica 4. cone italijanske mejne policije Irene Tittoni. Tudi direktor koprske ter direktorja puljske in reške policijske uprave sta zagotovila, da žica ne bo poslabšala sodelovanje policij.

Šefi policijskih uprav (z leve) Senka Šubat z Reke, Danimir 
Rebec iz Kopra, Irene Tittoni iz Vidma in Dragutin Cestar iz 
Pulja zagotavljajo, da ne bodeča žica ne vojaki ne bodo 
vplivali na dobro sodelovanje med policijami.  Foto: Danijel Cek
Šefi policijskih uprav (z leve) Senka Šubat z Reke, Danimir Rebec iz Kopra, Irene Tittoni iz Vidma in Dragutin Cestar iz Pulja zagotavljajo, da ne bodeča žica ne vojaki ne bodo vplivali na dobro sodelovanje med policijami.  Foto: Danijel Cek

DRAGONJA > “V tem trenutku in nobenih sprememb, mi še vedno zelo dobro sodelujemo s policijskima upravama v Pulju in na Reki, in prepričan sem, da bomo tudi v bodoče. Naš skupni cilj je učinkovit boj proti čezmejni kriminaliteti. Gre predvsem za tihotapljenje mamil, orožja in drugih nezakonitih reči. Ne smemo pa zanemarjati teroristične ogroženosti Evrope,” je po srečanju z italijansko in dvema hrvaškima policijskima vodstvoma na mejnem prehodu Dragonja včeraj dejal direktor koprske policijske uprave Danimir Rebec.

Predvsem hrvaške novinarje je zanimalo, kako bo postavljena bodeča žica ob meji vplivala na medčloveške odnose in turiste. Rebec vpliva žice ni želel komentirati, je pa zagotovil, da na sodelovanje policij ne bo vplivala. “Si pa vsi želimo, da bi te tehnične ovire čim prej odstranili,” je dodal. Slovensko-hrvaško mejo od Sečovelj do Jelšan doslej ni prečkal niti en samcat migrant zadnjega begunskega vala.

Bodeče žice ni hotel komentirati niti direktor istrske policijske uprave Dragutin Cestar. “To ni ne v pristojnosti policijskih uprav ne v pristojnosti notranjega ministrstva,” je pojasnil in ponovil Rebčeve besede, da je sodelovanje med obema policijama odlično. Dokaz za to je po njegovem mnenju tudi tekoč promet v minuli zelo uspešni turistični sezoni in številne druge uspešno izpeljane akcije.

Na vprašanje, ali imajo na Hrvaškem kakšne informacije, ki bi kazale na to, da se migrantski val premika niže, proti Reki in Istri, je odgovoril, da ne. “Celo nasprotno. V prvih devetih mesecih smo na območju naše uprave obravnavali polovico manj nezakonitih prebežnikov kot lani,” je povedal.

“Ne vem, če bi lahko žica neposredno vplivala na turizem,” je dejala Irene Tittoni, direktorica 4. cone mejne policije, ki nadzira celotno severozvhodno mejo Italije. “V Italiji že leta živimo s povečanim tokom migracij, predvsem na Siciliji in na jugu države. Pa to ni povzročilo zmanjšanja števila turistov. Sicilija je še vedno polna turistov in so vedno zaželeni. Bodeče žice med Slovenijo in Hrvaško pa fizično še nisem videla.”

Po njenem prepričanju postavljanje žic in ograj kaže na pomanjkanje usklajenosti evropskih politik do sprejema migrantov. Upa, da bo kmalu prišlo do skupne strategije in predvsem podpore državam, ki so najbolj prizadete zaradi množičnih migracij. “Italija je že zgodovinsko med temi državami. Skupna politika bi morala temeljiti na načelu obvezne solidarnosti,” je povedala.

O vojakih, ki so se pred nekaj dnevi pridružili mejnim policistom pri nadzorovanju italijanskih državnih meja, je dejala, da bodo ostali na meji do konca junija, če ne bodo podaljšali njihove naloge.

“Vojaki zagotavljajo dodatno varnost našim državljanom. Predvsem pred terorizmom. Vojaki jamčijo, da bo nadzor na meji bolj podroben, predvsem nad tistimi skupinami in posamezniki, na katere opozarjajo obveščevalni podatki. To je dodatna varnost za vse,” je sklenila.

DANIJEL CEK


Najbolj brano