Zgodovinarja ubil zaradi propadlega nepremičninskega posla?

Znanega zgodovinarja iz Gradišča v okolici Gorice naj bi ustrelil prijatelj Alexander Bonich zaradi propadlega nepremičninskega posla. To naj bi bil možen motiv za umor, je povedal vodja newyorških policistov Robert Boyce.

William Klinger
William Klinger 

NEW YORK > William Klinger je prodal svojo nepremičnino v Reki, s to kupnino pa naj bi želel kupiti stanovanje v New Yorku in tam z družino začeti novo življenje, piše Il Piccolo. Policija naj bi našla tudi bančna dokazila, ki potrjujejo, da je Klinger že nakazal določeno količino denarja osumljenemu Alexandru Bonichu za stanovanje v New Yorku.

Tako Aleksander Bonich kot William Klinger sta obiskovala srednjo šolo z italijanskim učnim jezikom na Reki. 50-letni Bonich je bil dijak omenjenega zavoda nekaj let prej, saj je starejši od Klingerja, ki je imel 42-let. Italijanski dnevnik z Reke La voce del Popolo poroča, da se nekateri bivši dijaki italijanske srednje šole še dobro spominjajo Bonicha. Po njihovih besedah je na Reko prišel iz tujine v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja in se vpisal v tretji razred italijanske srednje šole. Kasneje je odletel v Združene države Amerike, kjer je nadaljeval študij. Diplomiral je na univerzi Hunter College v New Yorku iz zgodovine in tujih jezikov; magisterij je nato opravil na fakulteti za mednarodne vede, pravo in zgodovino univerze na Malti - Mediterranean Accademy od Diplomatic Studies; zatem je bil na vrsti še doktorat iz zgodovine Evrope in Sredozemlja na Univerzi na Primorskem v Kopru, še poroča dnevnik La voce del Popolo.

Včeraj zvečer so na spletni strani ameriškega državnega tožilstva v izjavi za javnost opisali, kaj naj bi se približno dogajalo 31. januarja popoldne v Astoria Parku v New Yorku. William Klinger in Alexander Bonich sta tistega dne pohajala po parku, nato se je vnel spor. Klinger se je želel oddaljiti, ampak Bonich mu je dejal, da se ustavi. Ker ga Klinger ni ubogal, je Bonich povlekel ven pištolo in ustrelil Klingerja v glavo. Klinger se je takoj zgrudil na tla, Bonich pa je nato še enkrat ustrelil, ponovno v glavo. Nato naj bi morilec slekel vsa oblačila ter skupaj s pištolo in naboji vse skupaj zalučal v East River.

42-letni William Klinger se je rodil na Reki, zadnja leta pa je živel v Gradišču pri Gorici. Klinger je bil v New Yorku na konferenci o drugi svetovni vojni in povojnem obdobju na Balkanu. Diplomiral je na tržaškem vseučilišču, študiral je v Celovcu, doktoriral pa je v Firencah. Veljal je za velikega poznavalca jugoslovanske zgodovine v času Tita, ki mu je posvetil veliko svojih del. V zadnjem času je sodeloval tudi z rovinjskim centrom za zgodovinske raziskave.

NR


Najbolj brano