Zelo drag jašek

Ker je pred dvema letoma v koprskem pristanišču pozabil zapreti 1,2 metra globok jašek, v temi pa je nekaj ur kasneje vanj padel delavec in si zlomil štiri rebra, je delavca iz Kamnika včeraj sodnica obsodila na pogojno kazen, plačati pa bo moral tudi stroške postopka.

Kamničan je pred dvema letoma pozabil zapreti jašek, v temi pa je nato vanj padel delavec in si zlomil štiri rebra Foto: Katja Gleščič
Kamničan je pred dvema letoma pozabil zapreti jašek, v temi pa je nato vanj padel delavec in si zlomil štiri rebra Foto: Katja Gleščič

KOPER > Nesreča v koprskem pristanišču se je zgodila v začetku avgusta 2012, ko je eden od delavcev ob desetih zvečer na evropskem energetskem terminalu hotel prižgati razsvetljavo in v temi padel v neznano luknjo. Pri padcu je s prsnim košem zadel v rob luknje in si zlomil štiri rebra ter končal v bolnišnici.

Kmalu se je izkazalo, da je luknja navaden jašek elektro in telekomunikacijskih povezav, ki je bil brez pokrova. Ta je ležal le nekaj centimetrov ob njem. Jašek je bil torej odprt, neoznačen in je v temi prestavljal past za vsakogar, ki bi takrat hodil v bližini.

Kmalu so ugotovili, da je jašek pustil odprt 35-letni B. S., ki je dan pred nesrečnim dogodkom na omenjenem terminalu opravljal dela, odstranil pokrov jaška, nato pa ga je pozabil vrniti na svoje mesto. Ob desetih zvečer je v temi do jaška prišel drugi delavec in ker ni pričakoval luknje, je padel v jašek.

Na tožilstvu so po dogodku policistom predlagali zaslišanje zdravnika, ki je oskrbel ranjenega delavca, in na podlagi njegovega pričanja so se odločili, da Kamničana ovadijo za povzročitev splošne nevarnosti iz malomarnosti. Jašek je imel namreč odprtino 60 krat 60 centimetrov, globok pa je bil 1,2 metra. Po mnenju zdravnika je takšna past dovolj nevarna, da je predstavljala nevarnost za zdravje in življenje ljudi.

Tožilstvo je Kamničana obtožilo povzročitve splošne nevarnosti, ta pa se je na obtožbo takoj odzval, priznal krivdo in se s tožilstvom pogodil za nizko kazen.

Ker je dejanje storil iz malomarnosti, je tožilstvo predlagalo, sodnica Meri Mikac pa ga je obsodila na tri mesece pogojne zaporne kazni s preskusno dobo enega leta. Plačati bo moral tudi stroške postopka.

DC


Najbolj brano