Zdrsnil med nočnim spustom

Sobotni nočni pohod na Javornik nad Črnim Vrhom se je za štiri domače mladeniče nekoliko zavlekel. Med spuščanjem v dolino je enemu od njih zdrsnilo, tako da je padel in se udaril v rebra. Ponj so morali idrijski gasilci, zdravstveni reševalci in gorski reševalci. Jutro je preživel v ljubljanskem kliničnem centru.

Štirje mladi pohodniki so v noči na nedeljo med spustom iz 
koče na Javorniku doživeli pravo zimsko avanturo.
Štirje mladi pohodniki so v noči na nedeljo med spustom iz koče na Javorniku doživeli pravo zimsko avanturo. 

JAVORNIK > “Fantje so bili prisebni, primerno opremljeni, žal pa se nesreča pač zgodi,” nam je včeraj opisal nesrečo štirih mladeničev med spustom z Javornika nad Črnim Vrhom idrijski gasilec Sebastjan Brus, ki je vodil reševanje ponesrečenega mladeniča. Nekaj minut po 4. uri zjutraj so mladeniči poklicali na pomoč in povedali, da je enemu zdrsnilo, da se je udaril v rebra in da ne more nadaljevati spusta.

Proti kraju so takoj odhiteli trije idrijski gasilci in ekipa idrijskega zdravstvenega doma, vendar jih je še pred ciljem ustavil sneg. Medicinska sestra in zdravnik sta se nato presedla v terensko vozilo h gasilcem, pa tudi s tem so bili nemočni proti visokim zametom snega. Zato so se do mladeničev odpravili peš.

“Povedali so, da mu je zdrsnilo na poledenelem snegu in da je drsel približno 20 metrov po pobočju,” je povedal Brus in dodal, da so ponesrečenca naložili v nosila in ga delno prepeljali delno prenesli do svojega terenskega vozila. Ker so s kraja poklicali na pomoč še gorske reševalce, sta se jim kmalu pridružila še gorska reševalca skupine Idrija-Cerkno, ki sodi pod okrilje Tolminskega društva. Ko so ga prinesli do reševalnega vozila, so mladeniča namestili vanj in ga odpeljali najprej v idrijski zdravstveni dom, nato pa v ljubljanski klinični center. Kakšno je njegovo stanje, včeraj ni bilo znano. Sicer pa je tudi vodja skupine gorskih reševalcev Danilo Pavšič ocenil, da so bili fantje kos vzponu in spustu in da so po padcu reagirali zrelo ter odgovorno. DC


Najbolj brano