Zdravnika nista ravnala malomarno

Senat treh višjih sodnikov je potrdil oprostilno sodbo za zdravnika Silvana Saksido in Andreja Bartoliča. Novogoriško tožilstvo jima je očitalo kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti, ki naj bi ga zagrešila ob zdravljenju Franja Batagelja v začetku decembra 2006. Oprostilna sodba za zdravnika šempetrske bolnišnice je tako postala pravnomočna.

Višji sodniki v Kopru so potrdili oprostilno sodbo za Silvana Saksido  in Andreja Bartoliča (na fotografiji s svojima zagovornikoma po razglasitvi sodbe na okrožnem sodišču v Novi Gorici) Foto: Leo Caharija
Višji sodniki v Kopru so potrdili oprostilno sodbo za Silvana Saksido in Andreja Bartoliča (na fotografiji s svojima zagovornikoma po razglasitvi sodbe na okrožnem sodišču v Novi Gorici) Foto: Leo Caharija

KOPER, NOVA GORICA > V šempetrski bolnišnici so Franja Batagelja v začetku decembra 2006 sprejeli z napotno diagnozo dežurne zdravnice iz novogoriškega zdravstvenega doma, ki je posumila, da ima disekcijo aorte. Sprejel ga je zdravnik specializant Andrej Bartolič, glavni dežurni zdravnik pa je bil takrat Silvan Saksida. Tožilstvo jima je očitalo, da kljub napotni diagnozi nista prepoznala urgentnega primera. Batagelj je še isti dan umrl zaradi tamponade srca.

Višja državna tožilka Damijana Bandelj je v pritožbi predlagala višjim sodnikom, da razveljavijo oprostilno sodbo in zadevo vrnejo v ponovno sojenje. Tudi v pritožbi je vztrajala, da sta zdravnika z odrejanjem drugih preiskav izgubljala dragocen čas, nista pa pravočasno opravila preiskave, ki bi potrdila ali ovrgla diagnozo disekcije aorte, tako naj bi Batagelju odvzela vse možnosti preživetja. Odvetnika Aleš Štravs in Bruno Krivec, zagovornika zdravnikov, pa sta menila, da bi morali pritožbo tožilstva zavrniti kot neutemeljeno.

S tem so se strinjali tudi višji sodniki. Ocenili so, da je okrožno sodišče izredno temeljito in natančno analiziralo tako zagovor obeh obtoženih kot tudi izvedene dokaze, predvsem izpovedi zaslišanih prič ter mnenja izvedencev, in sprejelo pravilne zaključke. Argumenti, s katerimi je novogoriško sodišče utemeljilo sodbo, so po njihovem mnenju prepričljivi in življenjsko sprejemljivi.

Sodnica Andrejka Luznika je v obrazložitvi oprostilne sodbe med drugim poudarila, da je treba očitke iz obtožnice vselej z gotovostjo potrditi in ne zgolj teoretično razmišljati o tem, kako bi moralo biti. Menila je, da bi smrt pacienta nastopila v vsakem primeru in da za to ne gre obtoževati zdravnikov. Ta svoje dolžnosti nista opustila, ampak sta pacientu pomagala po svojih najboljših močeh, je še poudarila sodnica. Odločilna so bila mnenja petih izvedencev, pri katerih okrožno sodišče ni našlo razhajanj.

SP


Najbolj brano