Zbudila ju je eksplozija

Zakonca iz Šmarij pri Sežani sta imela v torek ponoči še srečo, da eksplozija plina ni povzročila večje škode in ju ni poškodovala. Kljub temu je udar uničil vsa okna in vrata ter razdejal notranjost hiše.

Če bi se v stanovanju nabrala večja koncentracija plina, bi 
lahko eksplozija podrla tudi stene, kot se je pred dvema 
letoma  zgodilo v kraški vasi   Naklo.  Foto: Zgrs Sežana
Če bi se v stanovanju nabrala večja koncentracija plina, bi lahko eksplozija podrla tudi stene, kot se je pred dvema letoma zgodilo v kraški vasi Naklo.  Foto: Zgrs Sežana

ŠMARJE > Zakonca iz Šmarij pri Sežani sta v torek nekaj minut pred polnočjo že legla k počitku, ko je v njuni hiši silovito počilo. Pok ju je zbudil, odhitela sta v kuhinjo, kjer ju je čakalo pravo razdejanje. V kuhinji se je po eksploziji vnel manjši požar, udar pa je razbil vsa stekla na oknih in balkonskih vratih ter poškodoval celo okvirje notranjih vrat.

Mož je plamene hitro pogasil, nato pa vseeno poklical na pomoč gasilce sežanskega zavoda. Ti so prostore prezračili, zakoncema pomagali pospraviti razdejanje in raziskali, zakaj je sploh počilo. Ugotovili so, da imata zakonca plin do štedilnika napeljan iz velike jeklenke, ki stoji na prostem. Očitno je plin uhajal tik pod štedilnikom, na priklopu cevi in štedilnika.

“Plin, ki je uhajal, je k sreči eksplodiral na spodnji meji eksplozivne koncentracije, saj udar ni bil zelo silovit. Čeprav je razbilo vsa stekla in razdejalo stanovanje. Hujše eksplozije plina lahko zrušijo celo stene,” je povedal vodja gasilskega posredovanja Peter Jerina. Veliko hujše posledice bi bile tudi, če bi bil v času eksplozije kdo v kuhinji ali neposredni bližini. Zakonca sta jo odnesla brez praske, le mož se je porezal ob čiščenju razdejanja.DC


Najbolj brano