Zbiratelja orožja sta odkorakala na prostost

Preiskovalna sodnica novogoriškega okrožnega sodišča je včeraj zaslišala Primorca in Štajerca, ki so ju kriminalisti aretirali v okviru obsežne mednarodne akcije, povezane s trgovino z orožjem. Pri obeh so opravili hišne preiskave in pri J. M. iz okolice Nove Gorice našteli 200 kosov orožja, pri Štajercu D. K. pa med drugim muzej vojaških starin.

  Primorski ljubitelj in zbiratelj vojaških starin je po zaslišanju 
odkorakal na prostost. Foto: Leo Caharija
Primorski ljubitelj in zbiratelj vojaških starin je po zaslišanju odkorakal na prostost. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA >Po torkovih celodnevnih hišnih preiskavah, ki so potekale v okolici Vidma in Gorice v Italiji, na različnih koncih Slovenije in na Hrvaškem, so pridržali osem osumljencev, od tega dva v Sloveniji, ki so jima kriminalisti zasegli več kosov orožja in streliva.

Zaradi kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem so policisti včeraj zjutraj k dežurni preiskovalni sodnici privedli oba slovenska osumljenca, J. M. iz okolice Nove Gorice ter D. K. iz okolice Murske Sobote. Oba sta znana ljubitelja in zbiratelja vojaških starin, Štajerec ima doma tudi zasebno vojaško zbirko, ki jo večkrat postavi na ogled.

Tožilka je za osumljenega predlagala pripor

Na novogoriškem okrožnem tožilstvu in v uradu predsednice novogoriškega okrožnega sodišča so nam potrdili, da je po zaslišanjih dežurna državna tožilka zoper enega od osumljenih predlagala pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, dežurna preiskovalna sodnica pa se z njo ni strinjala, zato bo o predlogu državne tožilke odločal izvenrazpravni senat sodišča.

Na Goriškem naj bi v torek opravili hišni preiskavi pri dveh osumljenih, a je višja državna tožilka pripor predlagala le zoper J. M., pri katerem naj bi kriminalisti našli približno 200 kosov vojaških starin, med njimi tudi ročni raketni metalec. Po naših informacijah naj bi eno hišno preiskavo opravili tudi na Bistriškem, kjer naj bi v zapuščeni hiši zasegli več različnega vojaškega orožja.

Mednarodno akcijo so začeli pred slabim letom v Italiji, ko so preiskovalci med hišno preiskavo pri dveh zbirateljih orožja v kraju Artegna v bližini Vidma odkrili pravi arzenal, zasegli so številne puške kalašnikov, več avtomatskega orožja, streliva, bomb, min, detonatorjev ... Orožje naj bi izviralo iz držav nekdanje Jugoslavije.

Na preiskavo se je odzval tudi predsednik Društva soška fronta Nova Gorica Tadej Munih. Poudarja, da se zaradi morebitnih povezav društva s srečanjem ljubiteljev starega orožja, poimenovanim Militaria v Šempetru pri Gorici, distancirajo od dejanj, ki jih zdaj preiskujejo kriminalisti. “Povezovati odkritje mednarodne kriminalne združbe z ljubiteljsko dejavnostjo zbirateljev ostalin prve svetovne vojne in soškega bojišča, ki jo izvajajo številna društva, pušča črn madež na vseh, ki si vrsto let prizadevamo za ohranitev kulturne dediščine soškega bojišča,” je dejal.

Preiskava še ni končana

Krog osumljencev se je nato širil in privedel do torkove usklajene akcije treh držav. Natančne količine zaseženega orožja še niso razkrili, prav tako še ugotavljajo, komu je bilo namenjeno, oziroma ali je imelo končnega na ročnika ali pa je šlo le za zbiratelje vojaških starin.

Slovenska policija bo izsledke preiskave predstavila v začetku prihodnjega tedna. Preiskavo je pri nas koordiniralo novogoriško tožilstvo v sodelovanju z italijanskimi in hrvaškimi tožilci. Slovencema očitajo, da sta bila glavna dobavitelja Italijanov, orožje pa naj bi nabavljala pri treh hrvaških državljanih. V preiskavi naj bi se po podatkih italijanskih varnostnih organov znašlo kar 30 osumljencev.

Nekateri poznavalci razmer so nam povedali, da naj bi osumljeni Primorec imel vse zasežene kose vojaških starin v svoji zbirki registrirane ali deaktivirane, poudarjajo pa, da v Evropi za zdaj še ni enotne zakonodaje glede onesposobljenja orožja. Večletni zbiratelj z Goriškega, tudi član Društva ljubiteljev soške fronte, med drugim dvakrat na leto organizira mednarodno srečanje zbiralcev starih predmetov v Šempetru pri Gorici. Zadnje je bilo minulo nedeljo v tamkajšnjem centru HIT.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano