Zavoj s heroinom ga je stal deset mesecev zapora

DNK sledi, ki so jih forenziki našli na zavoju, ki je poleti 2008 priletel čez zid na notranje dvorišče koprskega zapora, so 32-letnega Ljubljančana stale deset mesecev zapora. V zavoju je bilo namreč dobrih 50 gramov heroina, ki bi ga neznani zapornik razpečeval v zaporu. Kdo je zavoj vrgel in kdo bi ga moral sprejeti, niso nikoli odkrili.

Skoraj sedem let po dogodku so na koprskem sodišču 
obsodili Ljubljančana, ki je zapakiral heroin, tega pa je 
neznanec čez zid vrgel na zaporniško dvorišče. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Skoraj sedem let po dogodku so na koprskem sodišču obsodili Ljubljančana, ki je zapakiral heroin, tega pa je neznanec čez zid vrgel na zaporniško dvorišče. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Dogodek se je zgodil zadnje dni junija pred sedmimi leti. Paznik v koprskem zaporu, ki s pomočjo kamer spremlja dogajanje v stavbi in okoli nje, je namreč opazil, da od glavnega vhoda zapora proti Supernovi ob Ankaranski cesti po pločniku previdno stopa neznani mladenič. Nekajkrat naj bi se ozrl okrog sebe, nato pa zamahnil z roko in čez zaporniški zid zalučal zavitek.

Paznik je nemudoma poklical kolega, ki je bil najbliže zaporniškemu dvorišču, ta je stopil na dvorišče, se malo razgledal naokoli in našel zavitek, ki je priletel čez zid. Takoj so poklicali policiste, ki so zavoj prevzeli in njegovo vsebino poslali na analizo. Forenziki so potrdili sume, da se v alu foliji, ki je bila zavita v najlonsko vrečko, nahaja droga. V zavitku je bilo 50,34 grama heroina.

Ni pakiral z rokavicami

Kriminalisti so si nato podrobno ogledali posnetek mladeniča, ki je zavitek vrgel čez zid, vendar ga po posnetku niso mogli identificirati. So pa zato iz nacionalnega forenzičnega laboratorija dobili informacijo, kdo je zavitek pred dostavo nedvomno držal v rokah. Na alu foliji in najlonski vrečki so namreč v Ljubljani odkrili DNK sledi danes 32-letnega Milovana Š. iz Ljubljane.

Obtoženega so včeraj pripeljali prazniki iz zapora na Dobu, kjer prestaja tri leta in sedem mesecev zaporne kazni zaradi velike tatvine. Pred sodnico Meri Mikac je včeraj priznal, da je pred sedmimi leti res zapakiral 50 gramov heroina, da bi ga nekdo dostavil v koprski zapor. V zameno za priznanje je tožilka Polona Veberič sodnici predlagala, naj mu izreče deset mesecev zaporne kazni.

Če bi mu sodili prej ...

Njegov odvetnik Bojan Pečnik pa je menil, da je tožilstvo kazen sicer korektno predlagalo, da pa se mu zdi previsoka. “Dejanje je priznal, od dejanja je preteklo sedem let, vendar ne po njegovi krivdi. Nikoli se ni skrival ali izogibal sodišču. Če bi mu za ta primer sodili v razumnem roku, vseh kasnejših sodb ne bi bilo,” je prepričan Pečnik. Milovan Š. je bil namreč kasneje večkrat obsojen, vendar pa nikoli zaradi droge. Da je zapakiral heroin za neznanega naročnika v koprskem zaporu, so kriminalisti odkrili že pol leta po dogodku, januarja 2009.

Kljub pomislekom odvetnika mu je sodnica Mikac nato izrekla deset mesecev zaporne kazni. Plačati bo moral svojega odvetnika, ne bo pa mu treba plačati stroškov sojenja. “Po količini heroina sodeč ni nobenega dvoma, da je bil namenjen preprodaji, huda oteževalna okoliščina pa je vaša kazenska evidenca,” je sklenila sodnica. Tako obtoženi kot tožilka sta dejala, da se na sodbo ne bosta pritožila.

DANIJEL CEK


Najbolj brano