Zavihali so hlačnice

Dijaki in glasbeniki so na Prešernovem trgu v Ljubljani pripravili prikaz eksplozije na minskem polju in s tem opozorili na nevarnost min. Gre za enega osrednjih dogodkov v letošnjem Tednu boja proti minam, ki se je začel 29. marca in poteka do 4. aprila in v okviru katerega poteka kampanja Posodi svojo nogo.

Opozorili so na nevarnost eksplozije min. Foto: STA
Opozorili so na nevarnost eksplozije min. Foto: STA

LJUBLJANA > Aktivnosti v sklopu mednarodnega dneva ozaveščanja o nevarnosti min, ki je 4. aprila, v Sloveniji že četrto leto izvaja ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti v Sloveniji. Na ta način slovensko javnost seznanja z aktualno minsko problematiko ter jo poziva k vihanju hlačnic v znak solidarnosti z žrtvami min.

“Zavedati se moramo, da je vsakdo od nas lahko žrtev min ali neeksplodiranih ubojnih sredstev, vendar so neprimerno bolj izpostavljeni tisti, ki živijo na ogroženih območjih. Takšna območja so tudi v naši neposredni soseščini, to sta Hrvaška in BiH,” je opozoril direktor ITF Damjan Bergant.

Kot so še sporočili iz ITF, so v podporo kampanji letos hlačnico že zavihali predsednik DZ Milan Brglez, minister za obrambo Janko Veber, zunanji minister Karl Erjavec, nogometaši NK Maribor, skupini Siddharta in Dan D, vokalna zasedba XXL Vocal Group ter zaposleni v podjetju Pipistrel.

Vse, ki želijo izraziti podporo in solidarnost z žrtvami min, ITF vabi, naj zavihajo hlačnico, se fotografirajo in fotografijo objavijo na facebook strani Posodi svojo nogo. Kljub podpisu ottawske konvencije, ki je stopila v veljavo leta 1999 in prepoveduje uporabo protipehotnih min, je v svetu vsako leto še vedno okoli tri tisoč novih žrtev min in ostalih eksplozivnih ostankov vojn.

Med najbolj minsko onesnaženimi državami so BiH, Kolumbija, Afganistan, Kambodža, Turčija in Irak.

Letos se ob bok minski problematiki s sloganom Več kot mine (More Than Mines) postavlja tudi opozarjanje na vse druge eksplozivne ostanke vojn, ki prav tako ogrožajo človeška življenja.

Tudi ITF vse več pozornosti posveča odstranjevanju ostalih neeksplodiranih ubojnih sredstev in s tem povezanimi hudimi posledicami, pogosto tudi tragičnimi. STA


Najbolj brano