Zavetje so si izkopali v sneg

Vzpon na zasneženi Snežnik bi v nedeljo skoraj drago stal trojico izkušenih italijanskih gornikov. 71-letni Tržačan, 44-letna Tržačanka in 38-letnik iz okolice Pordenona so pri sestopu v snežnem neurju zašli in se ob štirih popoldne izgubili. Po navodilih najstarejšega, ki naj bi se kalil celo na Himalaji, so si v snegu izkopali zavetje ter si tako rešili zdravje in življenja. Gorski reševalci so jih našli včeraj nekaj pred peto uro zjutraj. Ker najstarejši ni mogel več hoditi, so jih v dolino prepeljali s helikopterjem.

Gorski reševalci so pogrešane Italijane iskali vso noč. Foto: Grs Ljubljana
Gorski reševalci so pogrešane Italijane iskali vso noč. Foto: Grs Ljubljana

SNEŽNIK > Peterica italijanskih gornikov si je za nedeljsko zimsko turo izbrala 1796 metrov visoki primorski očak Snežnik. Kljub temu, da vremenska napoved ni bila taka, da bi si lahko obetali čudovit razgled na zasneženo pokrajino, so se zgodaj popoldne povzpeli na vrh in se kmalu začeli spuščati proti Sviščakom. Dva sta se spustila s smučmi, 38-letnik iz kraja Montereale Valcellina pri Pordenonu, 44-letna Tržačanka in 71-letni Tržačan, pa peš.

Ko sta prva dva že zdavnaj prismučala do Sviščakov, so se za preostalo trojico začenjale težave. V snežnem metežu in močnem vetru so namreč tik pod vrhom izgubili orientacijo in se v nepregledni belini izgubili. Ob 15.50 so po telefonu poklicali na pomoč, minuto po 16. uri pa naj bi eden klical tudi policijo, v angleščini potožil, da so se izgubili in povedal, da telefonskim baterijam zaradi mraza zmanjkuje moči. Čez nekaj minut sta bila oba telefona, s katerih so klicali, nedosegljiva.

Iz regijskega centra in policije so takoj aktivirali večjo skupino gorskih reševalcev in bistriške policiste. Na Sviščakih se je kmalu zbralo 32 gorskih reševalcev ljubljanskega društva iz Zasavja, Ljubljane, Postojne in Ilirske Bistrice. “Razdelili smo se v več skupin in se vzpenjali proti vrhu iz več smeri. Žal iskanje ni obrodilo sadov, zato smo poslali še eno skupino iz Leskove doline proti vrhu. In ta ekipa jih je nekaj minut pred peto uro zjutraj našla,” je povedal načelnik GRS Ljubljana Brane Žorž.

Rešila jih je luknja

Da so brez hujših poškodb preživeli noč pri minus desetih stopinjah in močnem vetru, se lahko zahvalijo dobri opremi in izkušnjam najstarejšega, ki se je preskusil tudi na Himalaji. “Hitro so ugotovili, da so zašli in spoznali, da se sami ne bodo rešili. Kot so nam povedali, se je najstarejši odločil za bivak, kar je bilo odločilno,” je povedal Žorž. Z rokami so izkopali približno meter globoko luknjo v snegu in se v njej stisnili drug ob drugega.

Gorski reševalci so jih skušali locirati tudi tako, da so telefonske operaterje prosili za podatek, s katerega oddajnika so nazadnje poklicali. Dobili so odgovor, da z oddajnika Sodražica-Prezid, kar jim je dalo slutiti, da so zašli na notranjski in ne primorski strani Snežnika. Sklepanje je bilo pravilno. Bivakirali so 150 metrov pod vrhom Snežnika v smeri severovzhod.

Niso videli niti koče

Ko so jih zjutraj našli, sta bila mlajša prezebla, vendar v redu, starejši pa je bil v precej slabem stanju. Bil je dehidriran in podhlajen, noge pa je imel tako otrple, da ni mogel več hoditi. “Srečo so imeli, da smo jih našli, sicer bi bile posledice lahko hude. Sami v takem stanju v dolino zagotovo ne bi mogli sestopiti,” je pojasnil bistriški gorski reševalec Egon Butinar. Kot kaže, je bilo na vrhu Snežnika sneženje tako močno in megla tako gosta, da niso videli niti nekaj deset metrov oddaljene koče in so se namesto proti Sviščakom začeli spuščati na severovzhod proti Leskovi dolini. Ob tem naj bi za las zgrešili tudi odprto brezno.

Prav zaradi podhladitve najstarejšega so jim gorski reševalci pomagali znova na vrh Snežnika, kjer so reševalci že ponoči odprli kočo in v njej zakurili ter skuhali čaj. V koči so se ogreli, okrepčali s krajšim spancem, ob devetih dopoldne pa je ponje na vrh priletela ekipa z vojaškim helikopterjem in jih odpeljala v Ilirsko Bistrico. V zdravstvenem domu so jih pregledali, ugotovili, da niso utrpeli hujših ozeblin in jih spustili. Njihova kolega, ki sta srečno prismučala na Sviščake, sta jima s Sviščakov pripeljala avto, nato pa so se odpravili domov.

DANIJEL CEK


Najbolj brano